Siia peaks ühele poole tulema Kadrioru lastepark, kuhu parajasti rajatakse kuivendussüsteemi – see on osa mullahunnikute põhjendus. Teisel krundil, mis kuulub Arvo Sarapuu firmale ATKO, pole aga pärast basseini ja jäähalli lammutamist enam ehitustöid tehtud. Kunagi tulevikus võib sinna tulla 80 kohaga lasteaed, kohvik ja väike spaa.


Ehitusrämpsuga risustatud pargi läheduses elav 37-aastane Eela käib peaaegu iga päev oma kaheaastase tütre Lauraga sealsamas väiksel mänguväljakul, kust avaneb kõnealusele territooriumile hea vaade. Tema hinnangul on suured kivihunnikud seisnud pargis juba oma paar aastat ja muudavad kogu piirkonna koledamaks. “Sinnapoole ei taha eriti vaadatagi,” ütles Eela. “Tegu on ikkagi Eesti ühe ilusama pargiga, mis võiks ju olla korralikult korda tehtud.”

Käiakse lastega siiski

Samas möönab ta, et parki vaikselt ja pidevalt korrastatakse ning lastepargi idee on iseenesest äärmiselt positiivne. Tegemist on turvalise autovaba piirkonnaga, kus paljud vanemad veedavad meelsasti oma järeltulijatega aega, ja senine väike plats jääb ilusa ilmaga kõigile soovijatele isegi kitsaks.

Teise Kadrioru elaniku Raili Somlari sõnul on asi samuti liikunud ainult paremuse suunas, sest kopad ja töömehed on juba mõnda aega väljas ja midagi tehakse kogu aeg. Kuna suured kivihunnikud on olnud piirkonnas juba piisavalt kaua, ei pööra naine oma igapäevastel käikudel neile enam õieti tähelepanugi. “Aastakese kannataks neid küll veel, kui asi korda tehtaks ja lõpptulemus oleks seda väärt,” nentis ta.

Raili arvates on Kadriorus hoopis rohkem korrast ära paiku ja kõnealuse piirkonna kohta ei saavatki midagi eriti hullu öelda. “Vaatepildi pärast muretsevad just rohkem pargikülastajad, kohalikud elanikud on pigem ükskõiksed ega viitsi asjale niipalju tähelepanu pöörata,” lisas ta.

Mida tema seal ise näha tahaks, ei osanud Somlar konkreetselt nimetada. Kui laste mänguväljaku vastu ei olnud naisel midagi, siis spaad ta küll oma kodu ligiduses näha ei tahaks. “See ei sobi kuidagi kokku Kadrioru pargiga ja tooks siia kindlasti palju turiste ja hommikumantlites ringijalutajaid,” ütles naine.

Lähiajal veel ei ehitata

Kui Kadrioru lastepargi ala peaks arvatavasti lähimate kuude jooksul korda saama, siis kõrvalkrundil lähitulevikus koppa veel maasse ei lööda. “Meil on aega küll ja ma ei ole oma pead selle küsimusega vaevanud,” ütles ehituse võimaliku alguse kohta ATKO juht Arvo Sarapuu.

Igasugused spekulandid on tema meelest ehitushinnad lakke ajanud ning seetõttu ei olevat praegu mõttekas ehitustegevusega algust teha. “Vaatame, kuidas areneb kõrval asuva lastepargi ehitus, ja ootame, kuni saame normaalsete hindadega ehitajad palgata ja materjalid osta,” lausus Sarapuu.

Väga kaua omanikud siiski venitada ei tahaks ning ehitustegevust on kavas alustada ikkagi selle aastanumbri sees. Siis viiakse ära ka ehituspraht.

Lasteaed, kohvik ja spaa

•• Kuna uus hoone on ümbruskonda sobivaks tunnistatud ja selle detailplaneering kinnitatud, siis ei ole Sarapuu sõnul võimalik hoone juures enam suuri muudatusi teha ja endiselt on jõus mõte rajada hoonesse lasteaed. Hiljem määratakse siseruumide täpne asetus ja otstarve.

•• “Hoone arhitektuuriline lahendus on tänapäevane ega järgi ümbruses asuva Kadrioru lossi ja kunstimuuseumi ajaloolist stiili,” ütles Jaanus Saarepera arhitektuuribüroost ARS Projekt. Eelkõige peaks klaasist ja puidust kombineeritud ehitis sulanduma võimalikult hästi ümbritsevasse keskkonda ja sellega harmoneeruma.

•• Maja esimene korrus tuleb peaaegu täies mahus klaasist, teisele korrusele on kavandatud puitfassaad, et sinna oleks võimalik panna kasvama ronitaimi.

•• Netopinda on hoones kokku 2200 ruutmeetrit ja selle taha tuleb 20-ruutmeetrine bassein, mis on tõstetud natuke kõrgemale, et ujujate ja jalutajate silmad oleksid samal kõrgusel.