Akira Kurosawa filmil põhineva lavastuse kunstnik Ene-Liis Semper rääkis, et plaan vanades basseinides midagi põnevat teha on juba aastaid vana. “See on unikaalse atmosfääriga koht,” lisas Semper.

Üheks põhjuseks, miks selline etenduspaik valiti, oli Semperi sõnul võimalus viimast korda inimestele Pätsi-aegseid basseine näidata, enne kui need septembris lammutatakse. Semper seletas, et enamik inimesi pole kunagise väliujula juurde sattunud, kuigi kõrval asuvas Kadrioru pargis käivad paljud. Suure tribüüniga kompleks on seisnud aastaid mahajäetuna ning on olnud eluheidikute kogunemiskohaks.

Suur väljakutse

Semperi sõnul on selline taustsüsteem nagu Kadrioru nostalgiamaiguline 25-meetrine välibassein kunstnikule väga huvitav, sest tavaliselt on teatrilava laius umbes 12 meetrit.

Teatri NO96 näitleja Tambet Tuisu sõnul on basseinikompleks näitlejale inspireeriv, aga ka harjumist vajav – näiteks tuleb pea rohkem kuklasse ajada, sest tribüünid asuvad lavast kõrgemal. Kuigi regulaarsed proovid algasid sel nädalal, rääkis Tuisk, et betoonbasseinides on juba leitud huvitavaid nüansse, mida näitleja saab ära kasutada. “Kui häält osavalt suunata, siis bassein kajab ja võimendab häält,” tõi Tuisk näite.

Lavastusjuhi Kairi Mändla sõnul on basseinide etenduspaigaks muutmine paras väljakutse. Näiteks tuleb 400–450 pealtvaatajat mahutavad tribüünid korrastada, et need mugavad oleksid. Praegu turritavad siin-seal ohtlikud metallvardad, mis tuleb sirgeks väänata, paigaldada tuleb puust pingid.

Praeguseks on koristatud basseinide põhjad ja alustatud puitstruktuuride ehitamist. Koristajad võtsid selleks puhuks appi veepumbad ja survepesurid, sest äravooluta ujulakompleksis oli poole meetri jagu lumesulamisvett ja sodi. Suuremad tööd ujulas on alles ees, sest etenduspaigas pole veel elektrit, helivõimenditest ja valgustusest rääkimata.

Suuri ja keerulisi dekoratsioone Semper lavastuse tarvis ei plaani. “Kogu suur bassein on valmis dekoratsioon ja selle atmosfääri ma täiendustega rikkuda ei taha,” ütles kunstnik.

Basseinide asemele veekeskus

•• Teatri NO96 lavastus “Seitse samuraid” esietendub basseinides 12. augustil.

•• Septembris lähevad kaks 1937. aastal ehitatud tribüünidega lastebasseini ja kõrvalasuv 1960. aastal rajatud jäähall lammutamisele.

•• Jäähalli kohale tuleb uus moodne kahekorruseline veekeskus, mille ehitamisega loodab ATKO Grupp alustada selle aasta lõpul. Valmis loodetakse hoone saada järgmisel aastal.

•• Praeguse mahajäetud väliujula kohale tuleb laste mänguväljak liumägede ja liivakastidega, alles jääb üks liumäega bassein.

Linnavalitsusega on kooskõlastatud eskiisprojektid ning linna peaarhitekt ja Kadrioru pargi direktor on räämas ehitiste lammutamise heaks kiitnud.