Tüliõuna põhjus on Kassisaba asumis Luise ja Koidu tänava ristmiku läheduses paiknevad kaks puumaja aadressiga Luise 25 ja 27.

Kuigi OÜ Hansakinnisvara veebiküljel seisab teave, et puumajad on määratud lammutamisele, on plaanitava kinnisvaraarenduse tulevik ebaselge.

K-Projekti kavandatud ja JVR arhitektilt Velle Kadalipult arhitektuurilahenduse saanud detail­planeeringu eskiisi esialgne variant ringleb juba aastapäevad Tallinna linnaplaneerimisega tegelevate ametkondade käes.

Lisaks miljööalal paiknemisele jääb kavandatav neljakorruseline elamu- ja ärihoone Tallinna vanalinna muinsuskaitseala kaitsevööndisse ja vanalinna lähedale. „Luise tänaval on veel haruldaselt terviklikult säilinud kompaktne tänavaruum, kus iga ajalooline hoone toetab tervikut,” ütles kultuuriväärtuste ameti miljööalade osakonna juhataja Riin Alatalu.

Devalveerib miljööala

„Planeeringuga kavandatav maht on väga suur. Kahe ajaloolise kinnistu ühendamine, tekkivale kinnistule ühe suuremahulise ja domineeriva hoonestuse kavandamine ning kinnistute ajaloolise hoonestuse lammutamine devalveerib Luise tänava miljööala.”

Selles piirkonnas on renoveerimistoetuste vastu olnud tema sõnul suur huvi, mis annab alust arvata, et inimesed tahavad oma lagunevad majad korda teha.

Hansakinnisvaras töötava Raido Allsaare sõnul on firma ajanud asju korrektselt. „Miljöö­alade teemaplaneeringu raames on eskiis olnud arutlusel ka Tallinna Kesklinna maakomisjonis ja halduskogus, kus võimaliku uue hoonestamise kohta vastuväiteid ei olnud,” ütles Allsaar. „Samuti läheb kõnealune eskiis pärast detailplaneeringu algatamist Tallinna Kesklinna valitsusse, kus toimub avalik arutelu, millest teavitatakse ka naabreid,” lisas ta.

„Uue arhitektuuri vastu ei ole mul midagi, ent kavandatavad mahud – ka Luise 13 kohale – on õõvastavad,” märkis piirkonna elanik Leanne Barbo, kelle perekond ja sugulased on elanud juba üle saja aasta Luise tänaval. Aadressil Luise 15 asub aga juugendstiilis puumaja, mida peetakse Luise arhitektuuriansamblis silmapaistvaimaks.