Ve­te­ri­naar- ja toi­dua­me­ti and­me­tel on Ii­ri­maalt Ees­tis­se too­dud sea­li­hast, mis võib diok­sii­ni­ga saas­tu­nud ol­la, tar­bi­ja­te­ni jõud­nud 52 ton­ni. Suur osa sel­lest on ame­ti pea­di­rek­to­ri Ago Pär­te­li sõnul jõud­nud koo­li­des­se ja las­teae­da­des­se, kuid nen­de ni­me­kir­ja ve­te­ri­naar- ja toi­du-amet aval­da­ma ei soos­tu.

„See ei ole ab­so­luut­selt ini­me­se jaoks olu­li­ne in­fo,” mär­kis ta. Pär­tel lau­sus, et os­te­tud ko­gu­sed olid ena­mas­ti ar­ves­ta­tud ühe toi­du­kor­ra val­mis­ta­mi­seks. Pea­di­rek­to­ri hin­nan­gul võiks ni­me­ki­ri te­ki­ta­da lap­se­va­ne­ma­te seas paa­ni­kat.

„Po­le va­ja, et mõni lap­se­va­nem seepä­rast oma lap­se koo­list ära võtab,” lau­sus ta. Li­saks oleks ni­me­kir­ja koos­ta­mi­ne Pär­te­li sõnul liialt ae­ganõudev, sest et­tevõte­te ni­med on vaid pa­ber­kand­jal ja tu­leks eral­di si­ses­ta­da.

Fa­zer Ami­ca Ees­ti­ga toit­lus­ta­mis­le­pin­gu sõlmi­nud Ar­te gümnaa­siu­mist öel­di Päe­va­le­he­le, et Fa­ze­ri os­tu­di­rek­tor Pee­ter Roos pa­lus kont­rol­li­da saa­te­leh­ti, et te­ha kind­laks, kas koo­li võis sat­tu­da mürgist li­ha. Kont­roll sel­gi­tas, et Ar­te gümnaa­siu­mis­se ei ol­nud diok­sii­ni­ga saas­tu­nud Ii­ri­maa sea­li­ha saa­de­tud.

Saa­te­leh­te­de kont­rol­li­mist pa­lu­va kir­ja sai ka Roc­ca al Ma­re kool, kust sa­mu­ti mürgist li­ha ei lei­tud. „Ilm­selt said kõik koo­lid sa­ma kir­ja,” ar­vas Eesti Päe­va­le­he­ga rää­ki­nud koo­li esin­da­ja. Ülejää­nud koo­li­de ju­hid, kel­le­ga Päe­va­leht ei­le vest­les, kin­ni­ta­sid, et nen­de koo­lis mürgi­tu­se kaht­lu­se­ga li­ha las­te­le ser­vee­ri­tud ei ole.

Vanemad peavad teadma

Fa­zer Ami­ca Ees­ti esin­da­jad ise keel­du­sid rää­ki­mast, kas Fa­ze­ri kau­du võis koo­li­des­se sat­tu­da mürgi­tu­se kaht­lu­se­ga sea­li­ha. Kol­me koo­li ning ühek­sat haig­lat toit­lus­ta­vast AS-ist Ees­ti Ei­ne öel­di Päe­va­le­he­le, et ne­mad Ii­ri­maalt pä­rit sea­li­ha sis­se ost­nud ei ole ning sel­le pä­rast nen­de klien­did mu­ret­se­ma ei pea.

Sa­mu­ti Ii­ri sea­li­ha sis­se ost­nud ja eda­si müünud AS Maag Grupp ning AS Pre­mia Tal­lin­na Külm­hoo­ne on aga val­mis kõiki­delt kaht­last sea­li­ha ost­nud klien­ti­delt li­ha ta­ga­si võtma.  

Mürgi­kaht­lu­se­ga Ii­ri­maa sea­li­ha koo­li­des­se ja las­teae­da­des­se jõud­mi­ne on õõvas­tav, kuid olu­li­ne on see, kui­das koo­lid lap­se­va­ne­maid tea­vi­ta­vad, ar­vas las­te­va­ne­ma­te lii­du ju­ha­tu­se lii­ge Val­dek Roht­ma.

Sa­mu­ti ni­me­tas Roht­ma küsi­ta­vaks li­hamüüja­te väi­teid, et las­te­le mürgi­su­se-kaht­lu­se­ga li­ha pak­ku­nud koo­lide- ja las­teae­da­de ni­me­kir­ja aval­da­mi­sel te­kiks as­ja­tu paa­ni­ka.

Te­ma hin­nan­gul võik­sid koo­lid, ku­hu Ii­ri­maa li­ha on sat­tu­nud, lap­se­va­ne­maid sel­lest kind­las­ti tea­vi­ta­da. „Täh­tis on see, et as­jast rää­gi­tak­se. Kui lap­se­va­ne­mal te­kib kaht­lus, et laps on saa­nud mürgis­tu­se, siis ei to­hiks tek­ki­da paa­ni­ka,” rõhu­tas ta.

„Kui oht on tea­da, siis võiks kas või lap­se­le päe­vi­ku va­he­le pan­na tea­te, et sel­li­ne asi on juh­tu­nud ning öel­da, kui­das käi­tu­da, kui on mürgis­tu­se oht,” sel­gi­tas Roht­ma, kui­das saaks las­te­va­ne­ma­te tead­ma­tus­se ja paa­ni­kas­se sat­tu­mist ära hoi­da. „Sa­mal ajal olen se­da meelt, et olu­li­ne on, et fak­ti on tun­nis­ta­tud ja öel­dud, mi­da te­ha,” li­sas Roht­ma.

Ei­le tea­ta­sid uu­dis­tea­gen­tuu­rid, et mürgist diok­sii­ni on lei­tud ka vei­se­li­hast. Vei­se­far­mi­des ka­su­ta­ti sa­ma söö­ta, mis si­ga­la­tes.

Proove võib-olla ei võetagi

•• Kui täna Brüsselis toimuval Euroopa Liidu peaveterinaararstide kohtumisel otsustatakse, et Iirimaa ostab mürgituse kahtlusega sealiha tagasi, siis Eesti toidu- ja veterinaaramet kahtlastelt partiidelt proove ei võtagi.

„Üks proov maksab vähemalt 15 000 krooni ja kui peaksime uurima kõiki nelja kahtlast partiid, teeks see kokku ligi 100 000 krooni,” põhjendas ameti peadirektori asetäitja Olev Kalda.

•• Kui Iirimaa kõiki lihapartiisid automaatselt tagasi ei osta, võetakse nendelt partiidelt Eestis proovid ning saadetakse Soome laboratooriumisse.

•• „Tulemused enne kahte nädalat tõenäoliselt küll ei saabu,” lausus Kalda.

Praegu tegeleb amet Kalda sõnul sealiha koguste ning asukohtade kindlakstegemisega. „Proovide võtmisega pole kiiret, sest kauba käitlemine on niikuinii juba peatatud.”

•• Sealiha mürgitati Iirimaal tõenäoliselt saastatud toiduga söötmise tõttu. Sealiha partiidest võetud proovide järel ilmnes, et dioksiini norm on ületatud ligi 200 korda. Sealihatööstus annab Iirimaal tööd ligi 7000 inimesele ja selle aastakäive on 250 miljonit eurot.