Hankega otsis kaitseministeerium Ämari lennubaasi ehitustöödele järelvalvaja teostajat. Üks pakkumise teinud firmadest oli Savant Czech s.r.o., mille kodulehe domeen on registreeritud Moskvas, kirjutas Saar blogis.

„See annab alust arvata, et näiliselt igati soliidse ettevõtte niiditõmbajad asuvad Moskvas, kus tehakse lõplikud otsused sellest, millistes hangetes või projektides osaletakse,“ oletas Saar.

Domeeninime administratiivkontaktiks on isik nimega Oleg Shirokov. Samanimeline mees on 1983. aasta Timesi artikli järgi Prantsusmaalt välja saadetud, kuna ta olevat seotud NATO liikmesriikide infrastruktuuri ja tehnoloogiat puudutava info omandamisega.

„Tegu võib olla täiesti juhusliku nimekaimuga, kes on juhuslikult sattunud ettevõttesse, mis täiesti juhuslikult teeb pakkumisi hangetele, millest üks sattus olema Ämari lennubaasi hange,“ möönab blogipidaja kokkusattumuse võimalust, kuid teavitas sellest siiski ka ministeeriumit.

„Kaitseministeeriumi ametnike reaktsioon vihjele, et Ämari lennubaasi järelevalve hankes osaleb ettevõtte, mis tõenäoliselt jagab vabalt nende kätte koonduvat teavet Moskvaga, tundus olevat üllatus,“ kommenteeris Saar ministeeriumilt saadud tagasisidet.

Ka Päevaleht Online küsis kaitseministeeriumilt kahtluse kohta kommetaari.

Ministeeriumi pressibüroo juhataja Aet Kukk ütles vastuseks, et ainuüksi Venemaaga suhetes olemine ei anna kahtlusteks alust.

„NATO hangete puhul on tingimuseks, et pakkuja on NATO liikmesriigis registreeritud tegutsev ettevõte. Avalike hangete puhul on informatsioon avalik ning konkreetsel pakkumusel said osaleda tingimustele vastavad ettevõtted, kes olid registreeritud NATO liikmesriigis,“ selgitas Kukk.

„Ettevõtteid, kes on seotud ühel või teisel viisil Venemaaga, on Euroopas ja Eestis mitmeid ning avalike hangete puhul ei piirata pakkujate ringi isikute võimalike riigiüleste sidemete tõttu,“ lisas ta.

Kaitseministeeriumi korraldatud hanget Savant Czech s.r.o. ei võitnud, veel enam - ettevõtte pakkumine ei kvalifitseerunudki lõpuks hankele, kuna Savant’i Eesti esinduse liikmed ei suutnud Saare sõnul kokku panna hankedokumentidele vastavat pakkumist.