Kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitsespetsialisti Olev Liiviku sõnul on arhitektuurimälestiseks tunnistatud ja restaureerimise ootel maja välisuks üks ajalooliselt väärtuslikemaid detaile, mis algsel kujul säilinud.

“See maja on selles suhtes erandlik, et tal tuleb eriti just see uks esile. Teist sellist ust ma ei tea, ja selles kvartalis on see kindlasti kõige efektsem uks, väike, aga uhke,” ütles Liivik.

VÄÄRTUSLIK õige maja ees. Uue Maa juhitava OÜ Novo Kinnisvarainvesteeringutele kuuluval krundil asuva hoone fassaadi eest kadus välisuks möödunud reede öösel või varahommikul. Vargusest teatas firmale sama päeva lõuna paiku kõrvalmaja üürnik.

##Suurna sõnul ei kujuta ta ette, kes võis vargusega hakkama saada. “Väljaspool ajaloolist keskkonda ei ole sel uksel seda väärtust mis siin. Kas tõesti keegi usub, et saab niiviisi hangitud esindusuksega oma häärberile väärtust importida?” imestas Suurna.

Esmaspäeval tegi Suurna uksevarguse kohta politseile avalduse. Tallinna politseiprefektuuri pressiesindaja Rain Uuseni sõnul käib uksevarguse asjus uurimine. “Tavainimene ei taipa säärase ukse väärtust hinnata, võib oletada, et varas on asjatundja,” ütles Uusen.

MAJJA TEHAKSE EKSkLUSIIVKORTERID. Arhitektuuriajaloolaste Andres Sildre ja Robert Nermani andmeil asub Tatari tänav 28 ainuke Süda-Tatari tänava miljööväärtuslikus piirkonnas säilinud hoone, mis koosneb katusaiaga ühendatud kahest paekiviehitisest.

Kahekorruseline hoone on ehitatud 1891. aastal. Peale varastatud ukse on majas säilinud hulgaliselt teisigi 20. sajandi algusest pärit detaile, nagu juugendlik puittrepp, siseuksed, kahhelahje ja aknakremoone.

Haruldases majas on elanud tööstureid ja diplomaate. Aastatel 1920–1932 tegutses seal Austria konsulaat, 1932–1940 Tšiili konsulaat.

Nüüd kavatseb OÜ Novo Kinnisvarainvesteeringud ehitada majja moodsaid võtteid, ent autentseid materjale kasutades 8–9 eksklusiivkorterit, säilitades sealjuures hoone arhitektuuriajaloolise väärtuse. Aasta pärast valmivad korterid maksavad miljoneid.