Kohus jättis Saluste taotluse rahuldamata ja tõi selle põhjuseks asjaolu, et Tikerpe ei tööta enam kaitsepolitseis.

Olev Saluste kaitsja vandeadvokaat Monika Mägi ütles ETAle, et tõenäoliselt kaebab Saluste Partsi tagandamata jätmise ringkonnakohtusse edasi.

Kuna kolm aastat kestnud erukindral Aleksander Einselni ja relvade salakaubaveos süüdistatavate kaitsejõudude peastaabi endiste ohvitseride kriminaalasja protsess on erinevatel põhjustel pikka aega veninud, siis määras linnakohtu esimees Helve Särgava mullu 18. detsembril süüasja arutamiseks uue kohtukoosseisu kohtunik Merle Partsi eesistumisel, kuna kohtunik Katre Poljakova on lapsepuhkusel.

Kuna nii Aleksander Einseln kui ka Soome relvafirma Ultramatic OY esindaja Lauri Väino Juhani Ravanti on väidetavalt haiged, siis eraldas kohus nende kriminaalasja ülejäänud protsessist.

Kohus jätkub esmaspäeval.

Kaitsepolitsei süüdistab Aleksander Einselni kaitseväe juhatajana võimu kuritarvitamises, kuna ta andis kaitseväe endistele ohvitseridele Manivald Kasepõllule ja Olev Salustele loa relvaküsimustega tegelemiseks.

Kaitsejõudude peastaabi endist ülema kohusetäitjat Arvo Sirelit süüdistab kapo ametialases lohakuses, kuna Sirel ei kontrollinud Kasepõllu ja Saluste tegevust.

Lisaks Kasepõllule ja Salustele süüdistatakse relvade salakaubaveos endist piirivalvurit Aivar Lepikut, endist tolliinspektorit Erki Sõrmust, endist kaitseväelast Tom Risti, kaitseväe endist autojuhti Meelis Smirnovi ning Soome relvafirma Ultramatic OY esindajat Lauri Väino Juhani Ravantit.

Lisaks süüdistatakse Sõrmust tuhande USA dollari suuruse altkäemaksu võtmises ja Smirnovi selle andmises.

Süüdistuse kohaselt toodi Kasepõllu ja Saluste juhtimisel 1994. ja 1995. aastal Soomest illegaalselt Eestisse ligi 2,5 miljoni krooni väärtuses laskemoona ja relvi, peamiselt püstoleid Smith & Wesson ja FM.

Pisut alla saja püstoli müüdi kaitseväelastele ja kaitseliitlastele, üle tuhande relva saatuse kohta aga andmed puuduvad.

Erukindral Aleksader Einseln on nimetanud kohtus enda süüdistamist naljanumbriks ja väitnud, et see on tema poliitiline tagakiusamine.

Kaitsepolitsei viis kaitsejõudude peastaabi illegaalse relvaäri kriminaalasja eeluurimise lõpule juba 1997. aasta kevadel.