Uus Kodutütarde juht võetakse ametisse avaliku teenistuse seaduse alusel. Seni täidab Kodutütarde peavanema ülesandeid tema abi. Kaitseliidu teatel on konkursil osalemise soovi avaldanud ka Kodutütarde senine peavanem Anne Eenpalu.

Kodutütarde peavanem Anne Eenpalu kiskus oma hoolealused seadusevastaselt poliitikasse, viies nad 26. jaanuaril Keskerakonna kongressile. Umbes 20 põhikooliealise kodutütrega kongressile tulnud Eenpalu hüüdis laste ees: “Elagu Eesti Vabariik! Elagu Keskerakond! Elagu Edgar Savisaar!”

Kolm päeva hiljem esitas Eenpalu esitas lahkumisavalduse Kodutütarde juhi kohalt, kuid otsustas päev hiljem selle annulleerida ja oli 23 päevaks haiguslehel.

"Esitasin lahkumisavalduse seetőttu, et mőned ajakirjanikud avaldasid selleks survet. Hiljem, pärast mőningast järelemőtlemist, otsustasin selle annulleerida, kuna ma ei ole ju midagi halba teinud," põhjendas Eenpalu toona.

Kaitseliit algatas jaanuari lõpus Eenpalu suhtes teenistusliku juurdluse, et uurida, mis asjaoludel viis Kodutütarde peavanem oma hoolealused Keskerakonna kongressile. Eenpalu haiguse tõttu oli Kaitseliidu peainspektor kapten Mati Sülluste juurdluse tähtaega sunnitud kaks korda pikendama.

6. märtsil kinnitatud juurdlus tuvastas, et Anne Eenpalu viis vormis kodutütred oma distsiplinaarvõimu kasutades Keskerakonna suurfoorumile ja rikkus sellega kaitseväelasena kaitseväeteenistuse seaduse paragrahv 181 ning kaitseliitlasena Kaitseliidu seaduse paragrahv 6 sätteid.

Kaitseliidus läbi viidud teenistusliku juurdluse materjalid kinnitas kaitseväe juhataja Tarmo Kőuts ning need esitatakse ka seisukoha vőtmiseks Kaitseliidu vanematekogule.

Kaitseväes on keelatud erakondlik tegevus ja kaitseväelane ei tohi kasutada käsu- ja distsiplinaarvormi erakondlikes huvides. Kaitseliidu kodukorra järgi ei oleks Eenpalu tohtinud tegevkaitseliitlasena osaleda poliitilistel üritustel.

Anne Eenpalu sai Kodutütarde juhiks kolm ja pool aastat tagasi 1999. aastal. Eenpalu kinnitas ametisse Kaitseliidu kolonel-leitnant Lui Jaanson.

Järgmisest aastast kaob ära tegevteenistuses olemise liik nagu kaitseväeametnik - senised ametnikud lähevad tegevteenistusse või avaliku teenistusse. Kodutütarde juht on edaspidi avaliku teenistuse koht. Uus juht valitakse kolmeks aastaks. Heade töötulemuste korral võib Kaitseliidu ülem lepingut pikendada, ütles Kaitseliidu pressiesindaja noorem-leitnant Tanel Rütman.