Lepingule kirjutavad alla kaitseminister Jürgen Ligi, Eesti Raadio (ER) juhatuse esimees Margus Allikmaa ja Eesti Televisiooni (ETV) juhatuse esimees Ainar Ruussaar.  Edasiste sammudena kavandavad ER ja ETV koostöös Arhitektide liiduga korraldada ideekonkursi uuele ringhäälingumajale parima võimaliku arhitektuurilise lahenduse leidmiseks.

Edasiste sammudena kavandavad ER ja ETV koostöös Arhitektide liiduga korraldada ideekonkursi uuele ringhäälingumajale parima võimaliku arhitektuurilise lahenduse leidmiseks.

“Me eeldame, et ideekonkursile esitatavad tööd kirjeldavad lisaks ringhäälingumajale kinnistu haljastust, parklaid ning sellega külgnevaid alasid,” ütles ETV juhatuse esimees Ainar Ruussaar. “Ühinevate organisatsioonide vahel tekib sünergia vaid siis, kui organisatsioonid toimivad ühise katuse all – näitena, ühises uudistetoimetuses on rohkem ajakirjanike, koos sellega enam allikaid ning see omakorda tähendab rohkem ajakirjanduslikku jõudu. Ühine uudistetoimetus aga eeldab juba ühtset uudisteruumi – avatud kontorit. Samuti toimivad ühes hoones efektiivsemalt loodava Rahvusringhäälingu põhitegevust toetavad struktuurid: raamatupidamine, tehniline ja juriidiline tugi,” lisas Ruussaar.

Margus Allikmaa sõnul tuleb kiita kaitseministeeriumi ja tänase kaitseministri riigimehelikku tegu, mille tulemusel kaks avalik-õiguslikku ringhäälinguorganisatsiooni said väga hinnalise maatüki omanikeks. “Sisuliselt võib öelda, et riik on läbi Kaitseministeeriumi toetanud ETV-d ja ER-i mitmesaja miljoni krooniga,” märkis Allikmaa.

Tänu sellele teole saab realiseerida ETV ja ER arengukavas ette nähtud rahastamisskeemi, mille järgi saaks uut ringhäälinguhoonet ehitada praeguste ER-ile ja ETV-le kuuluvate hoonete müügist saadava raha eest. Uues ringhäälinguhoones on senisest kaasaegsemad tele- ja raadiostuudiod. Eesti Televisioon investeerib juba praegu uude digitaalsesse teletehnoloogiasse, mille saab loomulikult uude majja kaasa võtta.

Nähes, kuidas Tallinn on viimastel aastatel arenenud, pole viie-kuue aasta pärast, mil uus ringhäälinguhoone peaks valmima, Tuisu tänav arvatavasti enam kesklinnast välja jääv piirkond. ER ja ETV ühendamise aluseks oleva Rahvusringhäälingu seaduse eelnõu on riigikogus teisel lugemisel 6. detsembril.

Eelmisel sügisel pöördus ringhäälingunõukogu kaitseministri poole palvega võõrandada neile uue rajatava rahvusringhäälingu hoone ehitamiseks osa kaitseministeeriumi valitsemisel olevast Rahumäe tee 3 kinnistust (endine NL sõjaväeosa territoorium, mida Kaitseministeerium ise ei kasuta).

Kaitseministeerium küsis ka rahandusministeeriumi ja Kultuuriministeeriumi seisukohti, mis olid igati toetavad. Mainitud taotluse alusel tehti Rahumäe tee 3 kinnistu jagamine ja tekkis uus kinnistu Tuisu tn 21, suurusega 23 934 m² , maa sihtotstarve on riigikaitsemaa. Loa nimetatud kinnistu tasuta võõrandamiseks ETV-le ja ER-ile andis Riigikogu majanduskomisjon oma otsusega 07.11.2006.

Uue ringhäälinguhoone tulevase asukohaga saab tutvuda ning soovi korral osapooli intervjueerida reedel alates 10:30st Tuisu tn. 21 kinnistul.