Kaitseväe juhataja kindralleitnant Ants Laaneots palus kaitseminister Jaak Aaviksood lubada kaitseministeeriumi kantsler Riho Terras tagasi kaitseväe tegevteenistusse ning tegi ettepaneku määrata Eesti järgmiseks sõjaliseks esindajaks NATO ja Euroopa Liidu juures praegune kaitseväe peastaabi ülem brigaadikindral Neeme Väli, teatas kaitseministeerium.

Eelmisel nädalal kirjutas Eesti Ekspress, et kantsler Riho Terrasest võib tõenäoliselt saada kaitseväe juhataja Ants Laaneotsa mantlipärija. Selleks aga peaks Terras naasma tegevteenistusse, mis nüüd saabki teoks. Kaitseminister Aaviksoo võttis kaitseväe juhataja palve vastu ja teeb valitsusele ettepaneku kantsleri vabastamiseks 1. jaanuarist 2011.

"Riho Terras on töötanud kaitseministeeriumi kantslerina väga keerukal ajal - tema juhtimisel saavutas kogu valitsemisala stabiilsuse vaatamata majanduskriisist tingitud turbulentsile. Nii ei ole mul vähimatki kõhklust toetada kaitseväe juhataja ettepanekut esitada Terras kaitseväe peastaabi ülema ametikohale," lisas kaitseminister.

Peastaabi ülema nimetab ametisse president valitsuse ja kaitseväe juhataja ettepanekul ning suure tõenäosusega saab selle koha teenistusse naasev Terras.

Kaitseväe juhataja kindralleitnant Laaneots kirjutas kaitseministrile vajadusest suunata kaitseväe peastaabi praegune ülem brigaadikindral Neeme Väli alates 1. veebruarist 2011 Eesti sõjalise esindaja ametikohale NATO ja Euroopa Liidu juurde.

Laaneotsa sõnul on ta võtnud sihiks suunata Eesti rahvuslikele ametikohtadele Brüsselis Eesti kindraleid, kelles ta näeb ka suurt potentsiaali tõusta kõrgetele ametikohtadele NATO või Euroopa Liidu sõjalistes struktuurides. Eesti praegune sõjaline esindaja Brüsselis kindralmajor Vello Loemaa läheb alates 18.01.2011 erru seoses piirvanuse täitumisega.