Kaitsepolitsei asub kriminaalkorras uurima möödunud laupäeval Tallinnas toimunud homoparaadil osalenute vastaseid rünnakuid ja võimalikku sotsiaalse vaenu õhutamist.

Põhja prefektuurile laekus laupäeval teave, mille kohaselt visati paraadil osalenuid kivide ja muude esemetega. Intsidendi käigus sai kiviga löögi vastu pead ka paraadil osalenud Hispaania kodanik.

Esialgsele informatsioonile tuginedes alustati juhtunu uurimiseks kriminaalmenetlust karistusseadustiku avaliku korra rasket rikkumist käsitleva paragrahvi alusel. Siseministeeriumi teatel on seni politseisse avalduse esitanud vaid üks inimene.

“Loomulikult on ka üks kannatanu liiga palju, kuid olukorda arvestades on ilmne, et politsei kohalolu võis hoida ära veel raskemad tagajärjed,” leidis siseministeeriumi pressiesindaja Kaja Kukk.

Põhja ringkonnaprokuratuuri vanemprokuröri Endla Ülviste sõnul on kriminaalmenetluse eesmärk selgitada välja isikud, kes ründasid paraadil osalenuid, ja otsustada, kas nende tegevus vastab karistusseadustikus sätestatud sotsiaalse vaenu õhutamise või mõnel muul karistusseadustikus sätestatud kuriteo tunnustele. Eesti Vabariigi põhiseaduse kohaselt on rahvusliku, rassilise, usulise või poliitilise vihkamise, vägivalla ja diskrimineerimise õhutamine seadusega keelatud ja karistatav. “Kuivõrd antud juhul võib tegemist olla inimeste põhiõiguste ja vabaduste riivega, mille eest on ette nähtud kriminaalvastutus, peab prokuratuur enda kohustuseks välja selgitada teo toime pannud isikud ja anda juhtunule kriminaalmenetluse raames õiguslik hinnang,” sõnas Ülviste.

Paarkümmend skinhead’i

Sotsiaalse vaenu õhutamine ja sellega kaasnev tervisekahjustuse tekitamine võib tuua kaasa rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistuse.

Laupäeval toimunud homoparaadil osalenuid ründas umbes paarkümmend agressiivselt meelestatud noormeest. Homoparaadi pressiesindaja Lisette Kampus ütles laupäeval, et intsident toimus kella 15.30 paiku Pika jala juures, kus rongkäigus osalejatele tungis kallale paarkümmend noormeest.

Arvatavate skinhead’ide rünnakus said politsei ja turvameeste sekkumisele vaatamata vigastada kümned osalenud.