“Me kas läheme Afganistani või tuleb Afganistan meile,” näitlikustas Hanson Oriendini paisunud arusaama riiklikest huvidest. Tänavu hakkab pidevalt välismissioonidel viibima 180–200 kutselist kaitseväelast, kuid ministri sõnul on tal plaan kasvatada seda arvu järgnevatel aastatel kuni 250-ni. Hansoni kinnitusel vastab välismissioonidel viibivate sõdurite suhtarv protsendina kaitsejõududest juba praegu NATO riikide keskmisele.

Totaalkaitse taganeb

“Kümme käsku” tõotab välja töötada ka kuni 2010. aastani kehtiva kaitsejõudude arenguplaani ja uue sõjalise kaitse strateegia, ajendiks NATO-sse minekuga muutunud julgeolekukeskkond.

Samas ei mainita kordagi varem kaitsedokumentides ohtralt tarvitatud terminit “totaalkaitse” ning selle kaitsesüsteemi põhialused nagu reservide ettevalmistus ja mobilisatsioonisüsteem kümne esimese prioriteedi hulka ei kuulu. “Reserviarvestuse süs-teem käivitub tänavu ja selle väljatöötamine ei ole enam prioriteediks, mis ei tähenda, et töö selle kallal ei jätkuks,” mainis minister.

Praeguse kaitsevõime kitsaskohana toob kava välja õhuruumi kaitse. “Eestil on vahendid oma õhuruumi jälgimiseks, kuid puudub vajalik võimsus suveräänse õhuruumi rahuaegseks patrullimiseks,” nendib paber, viidates ühtlasi võimalikele lennukiostudele.

Täpsustused tulemas

Kava kommenteerinud Eesti reservohvitseride kogu juhtliikmed Heino Piirsalu ja Andre Lillemets avaldasid rahulolu, et tegemist on ministri ja kaitseväe juhi ühisavaldusega. Nagu Lillemets nentis, on see kahe riigikaitsejuhi esimene üle pika aja koos tehtud avaldus. Kogu juhatuse esimehele Piirsalule meeldis, et ka rahvuslike huvide poolt on toonitatud ning ta uskus, et sügisese riigikaitsedebati ärevusnoote siiski arvestatakse.

Reservohvitser Lillemets andis mõista, et “kümme käsku” jätab siiski tuleviku lahtiseks. “Ega seda paberit saagi kritiseerida, sest selle järgi pole võimalik veel täpsemalt öelda, mis õieti hakkab juhtuma,” ütles ta.

Detailsem kaitsejõudude reformikava jõuab valitsusse lähinädalatel, kuid augustis kaitseministri plaanitud ulatuslikku lõiget ajateenijate värbamises esialgsetel andmetel seal veel ei ole.