Kaitseministeeriumi kaitseinvesteeringute asekantsleri Mikk Marrani ja Hollandi Kaitsehangete Agentuuri direktor Lex Hendrichsi poolt allkirjastatud lepinguga tarnib Holland aastatel 2010 kuni 2015 kokku 81 soomustransportööri, teatas kaitseministeeirum. Esimene partii uusi soomukeid antakse üle Afganistanis tegutsevale Eesti üksusele lähikuudel.

Soomustransportöör SISU XA-188 on väliselt ja mitmetelt sisemistelt sõlmedelt sarnane Eestile 2004. aastal Soomest hangitud 60 soomukiga SISU XA-180EST, mis lihtsustab uute soomukite kasutuselevõttu, hooldust ja remonti.

Küll aga on uutel soomukitel tunduvalt parem soomuskaitse, mis tagab kaitseväelastele parema kaitstuse nii käsitulirelvade tule kui ka miinide ja improviseeritud lõhkekehade eest. Lisaks jalaväe transpordiks mõeldud SISU-dele hangitakse Hollandist ka juhtimispunkti- ja meditsiinisoomukeid, mida kasutatakse kaitseväe 1. jalaväebrigaadi allüksuste varustamiseks.

Soomukid on valmistatud Soomes aastatel 1998-1999 ning hange sisaldab enne soomustransportööride üleandmist nende hooldust ja remonti Hollandis. Hanke koguhinnaks kujuneb 320 miljonit Eesti krooni, mis tasutakse vastavalt tarnete toimumisele aastatel 2011-2015.

Soomustransportööride hankega täidetakse üks Sõjalise kaitse arengukava 2009-2018 eesmärkidest ehk 1. jalaväebrigaadis soomustatud sõidukite arvu suurendamine.