„Seoses paraadide korraldamisega näeme riske Vabaduse väljaku parkla laeplaadi kandevõimes,” tundis kaitseministeeriumi kantsler Riho Terras kommunaalametile saadetud kirjas muret.

Kommunaalamet vastas päev hiljem omapoolsete arvutustega platsi kandevõime kohta ja eile teatas ministeeriumi pressinõunik Peeter Kuimet, et platsil võivad järgmisel veebruaril sõdurid juba marssida. „Linnavalitsuse vastusest nähtub, et väljakul saavad sõita kuni 30-tonnise teljekoormusega sõidukid ja sedavõrd raskeid sõidukeid meie kaitseväe varustuses pole,” lausus Kuimet.

Helehallid graniitplaadid

Ehkki väidetavalt on tuntud muret ka paraadist tekkiva vibratsiooni mõjuga vabadussambale, lükkas Kuimet ka selle ümber. „Mingit mõju paraadi korraldamine ümbritsevatele ehitistele ei avalda,” lisas ta.

Vabaduse väljak on kaetud 14 sentimeetri paksuste Soomest toodud helehalli graniidi plaatidega ja see on kergitanud väljakul korraldatavate ürituste puhul linna ettekirjutusi. Erinevalt muudest väljakutest peab väljakul toimuva ürituse korraldaja tagama näiteks sõidukite rehvijälgede eemaldamise survepesuga. Kommunaalameti juhataja Ain Valdmanni sõnul nõuavad seda just graniittahvlid, mida kasutati kattematerjalina projekteerija nõudmisel. „Need katted on selles mahus ainulaadsed ja seetõttu me üritame neid ka igati kaitsta,” sõnas Valdmann.  Valdmanni asetäitja Tarmo Sulg lisas, et ürituse korraldajalt nõutakse puhastusfirma garantiikirja.

Esimese suurüritusena avatud väljakul toimunud tänavakorvpalliturniiri korraldaja Reigo Kimmeli sõnul ületamatuid raskusi loa saamisel polnud. „Küll on Vabaduse väljaku graniitpinnas veidi õrnem, kui see võiks olla – näiteks autod ja eriti suured masinad, mis tribüüne väljakule toovad, jätavad oma rehvide ja õlidega väljakule suhteliselt raskesti eemaldatavad jäljed,” ütles Kimmel. „Sellega on vist otsustatud, et väljakule varustust toovatele autodele peab presendi alla panema.”

Sammas detsembrini remondis

•• Tšehhi ettevõte Sans Souci teatas, et võidusamba valgustus- ja elektrisüsteemide remondile kulub plaanitust kauem aega ja remonditööd lõpetatakse hiljemalt 15. detsembriks.

•• Praegu eemaldavad Sans Souci töömehed samba ristiosa seest niiskuse kahjustatud valgustussüsteemi. Süsteem viiakse Sans Souci tehasesse Tšehhis, kus riknenud LED-paneelid asendatakse tervetega.

•• Samuti sulgevad Sans Souci töömehed selle aja jooksul samba lahtised vuugivahed ja paigaldavad monumendi sisse täiendava kliimaseadme, millega kokkuvõttes välditakse viimaste kuude jooksul ilmnenud probleemide kordumist.

•• Kaitseministeeriumi kantsler Riho Terras ütles, et arvestades Vabadussõja võidusamba tähtsust Eesti avalikkuse jaoks, ei saa ministeerium enam olla rahul parandustööde järjekordse venimisega. Terrase sõnul peab 15. detsember jääma viimaseks Sans Souci nimetatud tähtajaks, millega kaitseministeerium nõustub.