Üle 80 soomustransportööri SISU XA-188 ostetakse Eestisse Hollandist ja sellega Eesti soomukipark kahekordistub, teatas kaitseministeerium.  Ministeeriumi pressiesindaja ütles Päevalehele, et hollandlastelt ostetavad SISU-d on valmistatud aastatel 1998-1999.

Holland soovib oma praegustest soomukitest lahti saada, kuna nende armee läheb üle uuemale, koos sakslastega välja arendatud ratassoomukile. "SISU-st loobuvad nad seetõttu, et uue margi peale tulles soovivad nad võimalikult vähe eri tüüpe ratassoomukeid oma relvastusse," selgitas pressiesindaja.

Soomustransportöör SISU XA-188 on väliselt ja mitmetelt sisemistelt sõlmedelt sarnane Eestile 2004. aastal Soomest hangitud 60 soomukiga SISU XA-180EST, mis lihtsustab uute soomukite kasutuselevõttu, hooldust ja remonti. Soomest ostetud masinad olid valmistatud peamiselt 1980. aastatel - enne Eestisse toomist läbisid nad loomulikult siiski uuenduskuuri. Uutel soomukitel on ministeeriumi teatel tunduvalt parem soomuskaitse, mis tagab kaitseväelastele parema kaitstuse nii käsitulirelvade tule kui ka miinide ja improviseeritud lõhkekehade eest.

„Esimesed uued soomukid peaksid veel sel aastal jõudma Afganistanis tegutsevata Eesti kaitseväelaste kasutusse,“ ütles Aaviksoo.

Lisaks jalaväe transpordiks mõeldud SISU-dele hangitakse Hollandist ka juhtimispunkti- ja meditsiinisoomukeid, kokku üle 80 masina, mida kasutatakse kaitseväe 1. jalaväebrigaadi allüksuste varustamiseks. Hange sisaldaks enne soomustransportööride üleandmist nende hooldust ja remonti Hollandis.

Kaitseministeerium peab praegu Hollandi Kaitsehangete Agentuuriga läbirääkimisi hankelepingu sõlmimiseks, vastav leping plaanitakse sõlmida lähinädalatel. Hanke koguhinnaks kujuneb üle 300 miljoni Eesti krooni, mis tasutakse vastavalt tarnete toimumisele aastatel 2011-2015.

Soomustransportööride hankega täidetakse üks Sõjalise kaitse arengukava 2009-2018 eesmärkidest ehk 1. jalaväebrigaadis soomustatud sõidukite arvu suurendamine.