Nädalavahetusel kohtusime paljudega teist Tallinnas erakonna Üldkogul. Oli väga tore näha paljusid vanu ja uusi sõpru. Väga hea tunne jäi Üldkogust - sellise teotahtelise ja võidujanulise meeskonnaga suudab Reformierakond need valimised võita!

Pidasin Üldkogul ka programmilise kõne, mida saab uuesti lugeda minu blogis.

Pildid Üldkogust ja sellele järgnenud koosviibimisest on siin (Facebooki galerii)

Nüüd, kui e-valimisteni on jäänud ainult 37 päeva, on meil kõigil peamine ülesanne pühenduda valijatega suhtlemisele. Sõidan sel nädalal meie kampaaniabussiga ringi ja võin öelda, et inimesed võtavad meid igati hästi vastu. Bussituuri graafikuga saab tutvuda meie kodulehel, aga loomulikult tuleb valijatega suhelda iga päev ja kõikjal Eestis.

Uuringud näitavad, et valimisvõidule on kaks tõsist kandidaati: Reformierakond ja Keskerakond. Meie nägemused Eesti tulevikust on erinevad ja see, mis suuna Eesti võtab, sõltub väga suuresti sellest, kes on peaministripartei. Seetõttu on ülimalt oluline, et te kõik räägiksite oma perele ning sõpradele-tuttavatele, mis nendel valimistel mängus on ja miks peaks kindlasti hääletama minema.

Kaks teemat, mida tahaksin eraldi esile tõsta, on maksud ja lasteaia kohatasu kaotamine.

Maksudest rääkisin oma kõnes pikalt, sest see teema puudutab Reformierakonna valijat sügavalt. Kahe lühikese aastaga on Jüri Ratase valitsus suutnud seni Eesti trumbiks olnud lihtsa ja õiglase maksusüsteemi muuta segaseks ja edasipüüdlikkust karistavaks. 52% Eesti inimestest peab maksusüsteemi ebaõiglaseks. Meie teeme 500 eurot tulumaksuvabaks kõigile ja kehtestame ilma astmeteta tulumaksu.

Viimaste andmete järgi on Eestis 57 000 inimest, kes koos tuludeklaratsiooniga saavad teate, et neil tuleb riigile raha juurde maksta, sest nad on teinud rohkem tööd, kui aasta alguses ennustada oskasid. Kokku tuleb neil maksta 10.8 miljonit eurot ehk keskmiselt 190 eurot inimese peale. Tuletame neile meelde, kes neile selle “toreda kingituse” tegi! Ühtlasi on meil 500 000 inimest, kes maksid tulumaksu liiga palju ehk andsid oma raha riigile intressita laenuks. See ei tähenda, et need inimesed praegusest süsteemist võidavad, vaid see tähendab, et nad on olnud oma arvestustes konservatiivsemad. Ka neile on põhjust meenutada, et Reformierakonna maksusüsteemiga võivad nad oma tulumaksuvaba raha lasta iga kuu välja maksta, sest rohkem teenimisest nende maksukoormus ei kasva.

Rääkisin oma kõnes ka sellest, et Reformierakond on alati seisnud selle eest, et pered saaksid võimalikult palju lapsi ja ei peaks muretsema, kuidas nende kasvatamisega toime tulevad. Seda eesmärki täitsid vanemahüvitis, meie valitsuste tõstetud lastetoetused, aga ka pärast eelmisi valimisi loodud kolmanda lapse toetus, mis on kaasa toonud kolmandate laste sündimise buumi. Ja sama eesmärki täidab ka meie seekordne valimislubadus: kaotada lasteaia kohatasu.

Ei ole loogiline, et on üks etapp lapse haridusteel, mille eest vanem peab maksma, kusjuures paljudes peredes on lasteaed üks suuremaid väljaminekuid. Eesti huvides on, et lapsed saaksid rahulikult käia lasteaias samal ajal, kui nendega kodus olnud vanemad pääsevad tööturule tagasi. Seetõttu tegime ettepaneku, et riik võtaks lapsevanema panuse alghariduses enda kanda ja kompenseeriks lasteaia kohatasu omavalitsustele kooliharidusega sarnase pearahasüsteemi alusel. Näiteks Tallinnas säästaks see muutus ühe lasteaias käiva lapsega perele 671 ja kahe lapsega perele 1342 eurot aastas.

Loomulikult on meie valimisprogramm ja lubadused laiemad, räägime ka majanduse arendamisest igal pool Eestis, haridusest, pensionitest, ravijärjekordade lühendamisest, keskkonnast, kultuurist ja paljust muust. Meie programmiga tasub tutvuda RK2019 kampaanialehel.

Edu valimiskampaanias!

Kaja