Eelmisel nädalal tõi Eesti Päevaleht avalikkuse ette kohtuotsuse: kiiruseületamise eest määratud rahatrahv tühistati tõendite puudumisel. "Karistuse määramise aluseks ei saa sõidukiiruse ületamise puhul olla üksnes kiirusemõõturi näit," kordas ajaleht, tsiteerides õiguskantslerit, kohtunikku ja tulevast juristi. Maanteel alanud ja kohtusaalis jätkunud vaidlus on jõudnud tänaseks kabinettidesse, toimetustesse, saunalavale, politseiautodesse...

Poeesine parkimisplats, Viitna

Politseinik Marilin Vaarik taob jalgu kokku. Räägib: "Eks regulaarne rikkuja on ka kõige suurem vaidleja." Kampsun, kuulivest ja jope kokku ei soojenda enam. Politseinikul on palavik.

Marilin köhib.

Pärastlõunane toimetus, Tallinn

Enno Tammer tormab vuntside lehvides: "Reporter Sikk, kas ma pean su loost aru saama, et võin kohtust nõuda, et kõik mu kiirusetrahvid tühistataks tõendite puudumisel?"

Reporter: "Paraku ei kasutanud sa Allan Lahi kombel põhiseaduslikku õigust asi kohtusse kaevata." Narva maanteel tõuseb käsi koos kiirusemõõdikuga Stalker.

Varahommikune auto, Narva maantee

"Hommikukaja" diktor raadios: "Kohus tühistas AS Andmevara divisjonidirektor Lahile kiiruseületamise eest määratud trahvi tõendite puudumise tõttu. Sõidukiiruse mõõtmine politseiametnike poolt peab olema kontrollitav." Sohver itsitab, vajutab gaasi. Võtab mobiiliga kõne teemal: "Kas kuulsid..."

Politseiameti pressituba, Tallinn

Pressiesindaja Urve Miidla : "Rääkige Vaheriga, ta on end juba soojaks rääkinud, kõik ajakirjanikud muudkui helistavad."

Liikluspolitsei tuba, Tallinn

Ülemkomissar Tarmo Vaher ohkab telefoni: "Kiirusemõõdikud ei fikseeri, kelle kiirust mõõdetakse. Kaldun arvama, et enamik kiiruseületamisi on õigesti fikseeritud, võib olla eksimusi, kuid sihilikult seda ei tehta. Politseiniku ütlusest ja mõõdiku näidust piisab autojuhi õigusrikkumise tõestamiseks. Piisab niikaua, kuni kiiruse mõõtmisel võetakse kasutusele videomõõdikud."

Õhtune elutuba, Tallinn

Naine telefoniga: "Ja Kukus räägiti ja see, kes esindas politseid Kanal 2 saates, oli absoluutne kurva kuju rüütel, Lahil oli raudne loogika küll, hea, et politseid puhastatakse, saab kogu nõukogudeaegsest saastast lahti."

Sauna eesruum, Kadrina

Mehed vaidlevad. Esimene: "No kui riigil ikka pole nii palju raha, et neid välismaa pilti tegevaid mõõdikuid osta."

Teine: "Lehes kirjutas, et raha puudumine ei saa olla seaduserikkumise õigustuseks. Ega sa poest varastamise järel ütle, et võtsin, kuna olen vaene, ja vaene saab seadust rikkuda. See jurist pani ikka pollarid plindrisse..."

Ekspolitseiniku telefon, Tallinn

Mees räägib, jutt muutub aina aeglasemaks: "Vanade kiirusemõõdikutega olenes kõik politseinikust. Võis vana kiiruse peale jätta, kogemata või meelega vale auto kiirust mõõta. Altkäemaksu pakuti ikka. Ametlik taks oli 300–500 krooni vahel. Oli politseinikke, kes ostsid poole aastaga auto, võttes vastu kõike, alates kommikarpidest. Ja kuna plaan oli peal, nii 150 rikkujat kuus, siis üritasid kõik liiklust teha."

Politsei puhkeruum, Rakvere

Komissar Jüri Linask rüüpab teed, seletab ajakirjanikele: "Ei ole siin mingit plaani ja musta raha ei liigu. Ma pole saanud isegi ühtegi vihjet, et mõni mu meestest oleks midagi võtnud."

Politseiauto salong, Loobu

Politseinik Maido Mikotin ajakirjanikele: "Rohkem on tee peal vaidlusi jah, aga üldiselt, nagu kusagil mõõtma hakkame, algab selline vilgutamine, et kätte ei saa kedagi. Ainuke võimalus oleks liikuva autoga patrullimine, kuid selleks ei jätku bensiini." Kolme minuti jooksul fikseerib mõõdik kolmanda kiiruseületaja. Lõpuks kihutab vastu vilkuriteta kriminaalpolitsei auto. Mõõdik näitab 148.

Arvutiga tuba, Virumaa

Tigeda ilmega noormees taob klahvide klõbisedes elektronkirja: "Ajab lihtsal iiveldama, mida see tüüp endale lubab... Olen 99,9 protsenti kindel, et ta ÜLETAS kiirust. Ise olen korduvalt kõrval seisnud, kui autodel kiirust mõõdetakse, ja pole kordagi näinud inimest, kes oleks hakanud niiviisi jonnima nagu Lahi." Virutab müraki nupule . Kiri lendab internetti.

Mugav elutuba Rakvere

Isa loeb ajalehti, ema talitab köögis. Uudis raadiost: "Isamaaliidu juhatusse valitud Lahi, kes sai laiemalt tuntuks politsei üle kohtus võidu saavutamisega kiiruseületamisvaidluses, kavatseb selle teema tõstatada ka poliitikuna."

Isa rõõmustab – seda ma ütlesin!!! Ema poriseb – nüüd see hull Lahi ka veel, kas teedel on vähe laipu või.

Liikluskomisjoni ruum, Rakvere

Komissar Linask näitab sohvrile paberit: "Teil on siin ju nii palju kiiruseületamisi, et paberile ei mahu ära...Määran karistuseks lubade äravõtmise 45 päevaks." Mees toolil nõksatab. Paberil on 23 eeskirjarikkumist.

Raamaturohke tuba, Tartu

Vandeadvokaat Indrek Koolmeister, aeglaselt telefoni: "Mina kui riigi ja politsei esindaja protsessis Lahiga ei taha teda purustada, vaid probleemi lahendada. Eestis praegu kasutatava metoodika ja tehnikaga me väga kaugele ei jõua.

Kohus nõuab tõendeid ja tõendid peavad olema kohtule säilitatud. Tõenäoliselt tuleb tehnika arengus edasi minna. Raha, mis politseinike pealt kokku hoitakse, tuleks suunata kiirusemõõtmise tehnilise poole arendamisse."

Ajakirjaniku kontor, Rakvere

Reporter Rein räägib telefoni veenva häälega: "Nii et garanteerin teie anonüüm-suse... aga politseile altkäe maksnud ikkagi olete...See oli siis nelisada krooni... Et kiirus oli natuke suurem kui vaja, peeti kinni. Aga kuidas maksmine käib? Nii, et lihtsalt ütlesite, et maksate, ja tema võttis vastu. Ning protokolli ei tehtud? Ja see oli sel aastal.... Tänan usalduse eest."

Politseiameti maja, Tallinn

Peadirektor Harry Tuul vastab telefonitsi reporterile: "Politseiamet ei näe mingisugust vajadust kiirusemõõtmise korda muuta... Kui peaksime hakkame igast kiiruseületajast pilti tegema, pääseks Eesti sellega küll Guinessi rekordiraamatusse... Me läheme igal juhul riigikohtuni välja."

Lahi kontor, Tallinn

Lahi toksib arvutisse elektronkirja: "Tänases Virumaa Teatajas ilmus uus lugu "tuntud kihutajast", kes jälle politseile vahele jäi. Asja juures on kurblooline, et protokollis on fikseeritud "49. kilomeeter, Kuusalu vald". Hiljem kontrollisin tegevuspaiga üle, peab olema "59. kilomeeter, Loksa vald". Uus kohtuasi on igatahes ootel..."