Homme tutvustatakse avalikkusele Kakumäe jahisadama eskiisi, mis juba eos ärritab kohalikke.

Kinnisvarafirma Baltreal Invest on valmis Kakumäele 200-kohalist jahisadamat ehitama, kuid soovib lisaks rajada ka korterelamut, hotelli- ja veekeskust. Kohalikud kardavad, et nii rikutakse aedlinna miljöö. “Need plaanid ähvardavad sadade kakumäelaste elukeskkonda. Suure korterelamu tulekuga suureneks müra, kuritegevus, saaste ja liiklus,” maalib tulevikust musta pildi Kakumäe seltsi kuuluv Ants Väravas. Tema sõnul on praegu Kakumäel 4800 elanikku, kuid suurelamu lisaks veel tuhatkond inimest.
Kohalike arvates nõuaks suur maja ka tee-ehitust, kuna praegugi on kitsad tänavad autodest küllastunud. Ka kanalisatsioon tuleks suureneva inimhulga tõttu ümber ehitada. Selleks peab raha leidma juba omakorda kohalik omavalitsus ehk sisuliselt maksab selle kinni maksumaksja.
Kakumäelasi esindava advokaadi Raiko Paasi sõnul pole elanikel õnnestunud arendajaga dialoogi astuda, kuigi Kakumäe sadama ja lähiala detailplaneeringule on juba varajases staadiumis esitanud mitmeid vastuväiteid nii elanikud kui ka neid koondavad seltsid.
Linna tellitud analüüsides on detailplaneeringule etteheiteid teinud ka riigiametid. Näiteks Harjumaa keskkonnaameti hinnangus seisab: “Sadamaseaduse kohaselt on sadamaala sadamateenuse osutamiseks ja muuks laevaliiklusega seotud tegevuseks kasutatav maa ja akvatoorium.” Ka tervisekaitseinspektsioon ei pidanud korruselamu paigutamist kaldast lähemale kui 50 meetrit õigustatuks, kuid inspektsiooni pressiesindaja sõnul pole tegu siiski ettekirjutusega, vaid hinnanguga.
Haabersti linnaosa arhitekt Tiina Jaska möönab, et aprillis tehtud märkused pole sundinud arendajat planeeringuid muutma ning lasteaed ja korruselamu on plaanil endiselt samas kohas. Ta lisas, et praegu pole maa-ala sihtotstarve loetelus elamumaad märgitud ja ka seadus ei luba tegelikult nii lähedale merepiirile ehitada.
Kohalikud siiski Jaska selgitustele lootma ei jää. “Me pole mitte sadama vastu, vaid just nende suurte hoonete vastu,” ütles Väravas ja lubas edasi võidelda kõikide vahenditega. Arendajafirmalt Päevalehel selgitusi saada ei õnnestunud.

Raukas: me ootame sõbralikumat sadamat
Omanike keskliidu eesotsas sadama praeguse lahenduse vastu sõna võtnud Anto Raukase väitel pole keegi sadamale vastu, kuid seda tehes peaks arvestama piirkonna eripärasid. “Ma mõistan kohalikke, kes sooviksid näha madalat ja sõbralikumat sadamat,” ütles Raukas. “Tänavate võrk on aedlinnale omaselt kitsas ja suureneva elanikkonnaga muudab see ilmselgelt elukeskkonda.”
“Meil on Eestis palju kohti, kus midagi juurde ehitada – seepärast on väga kurb, et tahetakse jälle mingi piirkond üle koormata,” selgitas Raukas. “On mõeldamatu, et kogu planeeringu ehituskoormus jääks kanda ainuüksi kitsale Lesta tänavale.”
Keskkonnaministeeriumile saadetud märgukirjas palus Raukas, et piirkonna ehitiste maksimaalseks kõrguseks lubataks jääda 10 meetrit ja planeerijal vähendada ka planeeritavat hoonestustihedust.
Raukase hinnangul puudub täna arutluse alla võetaval eskiisprojektil ka keskkonnamõjude hindamine, sest aprillis esitatud eskiisprojekt on tehtud teisel projekteerijal ja seetõttu hoopis erinev esialgsest, mida arvestati piirkonnale tehtud keskkonnamõjude hindamisel.