LASTEL EI SOOVITATA VETTE MINNA. Vette minekut ei keelata täielikult ära, kuid inimesed peaksid teadma, millega nad riskivad. Nahalööbe risk väheneb siis kui peale ujumist dušši all käia.

“Kakumäe rannas ei ole dušše, mille all inimesed ennast pärast ujumist pesta saaksid. Punane lipp on väljas, eks vette ujuma minek jäägu muidugi igaühe enda südametunnistusele,” arvas Rannamäe. Nahalööbega võib probleeme tekkida just ujumisriietest katmata kehaosadel. ”Lastel ei soovita üldse vette minna, sest nende nahk on õrnem ning nad neelavad sageli vett,” lisas Rannamäe.

Eesti supelrandades on tegu selle suve esimese sinivetikajuhtumiga. Korra on vetikaid leitud Võsu lähedalt.

SUVE ESIMESED SINIVETIKAD SUPELRANNAS. Harjumaa- ja Tallinna tervisekaitsetalituse direktor Rein Rannamäe selgitas, et Kakumäe proove analüüsiti ning selgitati välja, et tegu on mõne uue vetikaliigiga siinsetes vetes. “Seni oleme arvanud, et sinivetikad on roheka või sinaka välimusega, pruunid on hoopis uus liik,” ütles Rannamäe.

Vetikad ei ole praegu mürgised, kuid võivad kohe muutuda. “Sinivetikate toksilisus võib avalduda väga äkiliselt. Seetõttu ei olegi mõtet mürgisust pidevalt mõõta, targem on vetikate õitseajal rannast üldse eemale hoida,” sõnas Rein Rannamäe.

Ujumisel peaksid inimesed sel suvel üldse ettevaatlikud olema. Soojade ilmade jätkudes on oodata suuremat sinivetikapuhangut. Rannamäe sõnul on kõige suuremas sinivetikaohus siseveekogud, mis soojenevad suviti põhjani välja.