Sudaani idaosas Etioopia piirist sadakonna kilomeetri kaugusel talvitunud kalakotkas Eerika, kes kannab satelliitsaatjat, alustas möödunud laupäeval tagasilendu Ida-Virumaal Puhatu soostikus asuvasse kodupaika.

Eerika jõudis Aafrikasse Ar-Rahadi jõe äärde mullu 20. septembril ja veetis seal järgemööda neli kuud. “Jaanuari keskel jäi ilmselt jõgi liiga kuivaks ja ta lendas 40 kilomeetrit edela poole pisut suurema Dinderi jõe äärde,” teadis rääkida saatjate abil meie haruldaste kotkaste ja must-toonekurgede rännuteid uuriv Urmas Sellis Kotkaklubist.

Esimese päevaga võttis Eerika kätte ja lendas kodule enam kui 200 kilomeetrit lähemale, ööbides seejärel pärast pikka lendu kõrbes. “Päeval lendas ta valdavalt 1000–1500 meetri kõrgusel maapinnast,” märkis Sellis.

Eestisse peaks Eerika tuhandeid kilomeetreid seljatades jõudma umbes kuu ajaga, aprilli esimestel päevadel.

Eerikast tunduvalt kaugemal talvitunud liigikaaslast Mariat, kel samuti jälgimisseade seljas, pole aga rännukihk veel tabanud. Temalt saabunud asukohapunktid näitavad, et lind on endiselt allapoole ekvaatorit jäävas Kongos Kongo jõe äärses talvitumispaigas. “Eelmisel aastal alustas Maria kevadrännet 7. märtsil, nii et tõenäoliselt on peagi ka tema kohta uudiseid oodata,” sõnas Sellis.

Maria sai Puhatu soostikus endale jälgimisseadme külge ülemöödunud aastal ning Eerika mullu suvel.