Projekti arutelul soovisid elanikud rohkem tähelepanu ala endisele funktsioonile.

Eilsele Kalamaja Kalmistupargi eskiisprojekti arutelule Salme kultuurikeskusesse oli abilinnapea Deniss Borodit‰i kutsel tulnud 32 kohalikku elanikku, kes kuulasid huviga inseneribüroos K&H valminud eskiisprojekti tutvustust.

Parki rajatakse kaheksakujuline põhitee, pargi keskele purskkaev koos istepinkidega ja laste mänguväljak, pargi põhjapoolsesse ossa koerte jalutusplats ja praeguse väravatorni juurde autoparkla. Pargi Tööstuse tänava poolsesse serva rajatakse kahe meetri kõrgune metallvarbadega uus aed. Kalmistupargi ala piiravat aeda hakatakse öösel lukustama. Siia tuleb ka pargi põhiline ringikujulise alaga sissekäik, mis jääb ühendama tänavat ja parki. Lisaks paigutatakse väravaesisele istepingid ja infostendid.

Parki tulevad valgustid ja puistematerjaliga kaetud kõrvalteed. Pargiteede ristumiskohal on arhitektid kividest laotud teepinnal kasutanud risti stiliseeritud kujundit, et väljendada austust ala ajaloo vastu. Teine purskkaev tuleb 1780. aastal ehitatud ja muinsuskaitse all oleva väravatorni juurde.

Kaks aastat, 20 miljonit krooni

Soo tänava elanik Ülle Okas ütles pärast esitluse kuulamist, et kogu planeering võiks olla tagasihoidlikum ning igal juhul tuleb infostendidel talletada info pargi ajaloo kohta kalmistuna. Põhja-Tallinna linnaosa arhitekt Anne Vahtra toonitas, et praeguse projekti puudus on lahendamata võimalus püstitada alale maetute mälestuseks skulptuure või mõni muu mälestuskoht, kuhu maetute sugulased saaksid tuua lilli ja süüdata küünlaid. Põhja-Tallinna linnaosa vanem Enno Tamm lubas kaaluda kõiki ettepanekuid, mida elanikud saavad edastada linnaosavalitsusse e-posti teel.

Palju tööd tuleb alal haljastusega – on vaja maha raiuda paarsada haiget puud. Kuna olemasolevate puude võrad on kõrged ja kokku kasvanud, on pargis vähe valgust, mistõttu on ka vähe põõsaid. Põõsad on aga heaks pesapaigaks lindudele.

Kuni 1942. aastani kalmistuna kasutusel olnud 6,7 hektari suuruse pargi rekonstrueerimine algab juuni lõpus, kokku kulub selleks kahe aasta jooksul 20 miljonit krooni.

Kui park paari aasta pärast valmis saab, on see igast küljest ümbritsetud aiaga. Ööseks pargi väravad lukustatakse ja parki hakkab valvama pargivaht.