Eile Tartus Eesti spordimuuseumi raamatukogusaalis peetud Eesti spordiseltsi Kalev erakorralisel üldkogul kinnitasid spordiseltsid ja Kalevi eraisikutest liikmed tagantjärele heaks seltsi varade müügi ja pantimislepingud lootusega need lähiajal siiski tagasi osta.

Kirgi kütnud kinnisel arutelul, kus osalesid kaks osalt poliitilise maiguga leeri, Kalle Klandorfi juhitav Tallinna Kalev ja Peeter Kreitzbergi juhitav spordiseltse ühendav „suur” Kalev, nõustusid kalevlased tagantjärele Kalevi spordihalli, spordiseltsi Pärnu maanteel asuva peahoone ja Staadioni tänaval asuva kinnistu müügiga võlgade katteks.

Peeter Kreitzberg selgitas pärast tahvlile kirjutatud deviisi „ESS Kalev teeb sporti iseseisvalt ja igavesti” all peetud üldkogu, et Kalev soovib kindlasti oma kinnisvara tagasiostuperioodi – spordihalli puhul üks aasta ning peahoone ja Staadioni tänava kinnistu puhul kaks aastat – jooksul ise tagasi osta. „Linnal ja riigil on spordihalli tagasiostuks eelisõigus, aga kui nemad seda õigust ei rakenda, ostame ise tagasi.”

Avaldas kahtlust

Kreitzbergi vastasleeri kuuluv Tallinna Kalevi tegevjuht Madis Arras avaldas kahtlust, kas kordi rohkem väärt spordihalli ikka saab 3,7 miljoni krooni ja lisanduvate intresside (15 protsenti aastas) eest tagasi osta. „On oht, et Jaanus Glaase (Kreitzbergiga vahepeal koostööd teinud isik, kelle firmale on seatud halli peale hüpoteek – toim) võtab halli peale laenu. Siis seda 3,7 miljoniga ju tagasi ei saa,” selgitas nn Klandorfi leeri mees. „Täpsustava küsimuse – kui hallile leidub ostja näiteks linna või riigi näol, kas siis saab selle osta 3,7 miljoniga tagasi? – peale kinnitas Kreitzberg, et see on nii.” Kuid samal ajal pole Tallinna Kalevi juhi sõnul neil täit kindlust, kas kindla hinnaga tagasi ostmise õigus on ikka sada protsenti vettpidav. „Hetkel on meil selle kohta sisuliselt mehe (Jaanus Glaase – toim) sõna,” lisas Arras.

Kõrvuti finantsskeemidega, millega spordiselts lootusetutesse võlgadesse mattus ning mille tõttu jäädi vähemalt ajutiselt ilma mitmest kinnisvaraobjektist, on Kalevi üks hädade põhjuseid detailplaneeringute venimine. Eriti Tallinna puhul on viidatud poliitilisele mõõtmele.

Kalevi juht Peeter Kreitzberg lahkus teatavasti tüliga Keskerakonnast 2004. aastal, planeeringuid menetlevat Tallinna linnavalitsust juhib aga Keskerakonna esimees Edgar Savisaar.

Eile aga sai Kalev selles osas esimese positiivse uudise, kui Tallinna linnavalitsus algatas Pärnu maanteel ja Süda tänaval asuva 1,62 hektari suuruse maa-ala detailplaneeringu, mis võimaldaks sinna kuni kaheksakorruseliste hoonete ehitamist. Austria taustaga firma Soravia Center OÜ taotlusel algatatud planeeringus on üheks krundiks Valdor Holdingule, ametiühingute keskliidule ja Valdorile Kalevi võlgade katteks üle läinud Pärnu maantee 37, 41 ja 41a kinnistud. Sinna saaks rajada ühe- kuni kuuekorruselise maksimaalselt 86 korteriga hoone.

Kreitzbergi sõnul oli ka see krunt üks neist, mille planeeringu venimisel on Kalevi hädades oma osa. „See on mulle väga hea uudis, et planeering algatati, see parandab ka meie positsiooni vara tagasi ostmisel,” selgitas spordiseltsi juht ja lisas, et edasise osas proovitakse leida ala arendamisest huvitatud investor.

Päästmiskava koostab Avo Anton

•• Selleks et plindrisse sattunud spordiseltsi mudast välja tirida, on Kreitzbergi sõnul kavas seltsi majandustegevus korda saada ja korrastada ka rendilepingud.

•• „Kui näiteks üks organisatsioon korraldab ürituse ja jääb raha üle, ei kasutata seda ülejäänud organisatsiooni katteks,” selgitas Kreitzberg. „Kui üritustega jäädakse miinusesse, siis ilmselt tuleb need suunad sulgeda, automaatset väljaaitamist enam pole.”

•• Niinimetatud saneerimisnõustajaks võttis Kalev endise Muuga betoonitehase juhi Avo Antoni, kelle mandaat peasekretäri kohusetäitjana kestab esialgu kaks kuud. „Esialgu on vaja lähemaks kuuks-kaheks plaanid teha, siis juba aastaks ja järgmiseks kolmeks,” selgitas Anton.

•• Võimalikke plaane Anton veel lähemalt kommenteerida ei soovinud, ta lisas vaid, et juhatus peab kõik edasised kavad enne heaks kiitma.

Loe ka:

Lugu sellest, kuidas Kalevi spordipühamust spordihall ära „tinistati”, 29.10 ja

Kalevlane: kui oleksime teadnud, oleksime ise spordihalli ostnud, 31.10