Kaljurand ütles "Aktuaalsele kaamerale", et veel praegugi on tal valus vaadata videolõike kevadel Moskvas toimunud märatsemisest Eesti saatkonna ümber, mis seadis Vene miilitsa tegevusetuse tõttu ohtu kõik saatkonnas viibinud inimesed. Noorteühenduse Naši eestvedamisel blokeeriti pronkssõduri teisaldamise sildi all saatkonda nädalapäevad, visati sisse aknaid, kõlas vali muusika ja räme sõim, kirjutab ETV24.

"Aga tegelikult selle saatkonna ründe kaudu oli see ju rünne kogu Eesti Vabariigile, nii et ma arvan, et ma ei saa neid kaadreid vist kunagi rahulikult vaadata," märkis Kaljurand

Välisminister Urmas Paet rõhutas, et Marina Kaljuranna tookordne otsus vaatamata kõigele Moskvasse jääda, oli Eestile äärmiselt oluline.

"Ta oli peaaegu et ainuke kanal seal kohapeal, kes suutis Vene ajakirjanikele ja Vene avalikkusele anda mingitki teistsugust informatsiooni selle massilise Eesti vastase propagandarünnaku ajal ja kontekstis," rõhutas Paet.

Kaljurand ise jääb aga tagasihoidlikuks ja rõhutab, et temale osaks langenud au on tegelikult tunnustus kogu Eesti välisteenistusele ja välisriikide diplomaatidele, sest üks saadik ei suuda kindla tagalata midagi korda saata. "Aga mis on eriti kallis, me tundsime ka eesti rahva tuge. Meile helistati, meile saadeti meile, meile saadeti kirju," ütles Kaljurand

Praegu tunneb Marina Kaljuranna sõnul saatkond end Moskvas kindlalt. Ütleb, et on sahtlite korrastamise ja läinud aastast kokkuvõtete tegemise aeg ning pronksmehega enam pingeid kütta ei õnnestu.

"Ma julgen öelda, et see ei ole enam Moskvas teema. Ja võib-olla vastupidiselt nendele üleskutsetele boikoteerida Eestit, näeme ikka väga suure rõõmuga, et vene turistid tulevad endiselt Eestisse. Detsembri viimaste päevadeni väljastasime viisasid, et püüda anda neid kõigile soovijatele, aga me ei suutnud - soovijaid oli nii palju," rääkis Kaljurand.