Eesti Päevaleht avaldas täna väliministeeriumis puhkenud enneolematu vastuseisu minister Urmas Paeti, asutuse tippjuhtide ning välisteenistuse väljapaistvamate diplomaatide vahel.

Üheks asutuse sees ministeeriumi juhtimist arvustanud kõrgeks diplomaadiks oli riigiasutuse endine kantsler ja täna Euroopa Komisjoni presidendi José Manuel Barroso heaks töötav Matti Maasikas. Nagu Päevaleht kirjutas arvatakse, et selline arvamus võib Maasikale maksta talle pakutud uue ametikoha. Nimelt oli ta juba nädalate eest andnud nõusoleku asuda Eesti alaliseks esindajaks ehk suursaadikuks Euroopa Liidu juures.

Seetõttu uuris Päevaleht täna Tallinnas ajakirjanikega kohtunud Euroopa komisjoni asepresidendilt Siim Kallaselt, kas ta hindab Maasikast sobivaks kandidaadiks Eesti esindaja kohale Euroopa Liidu juures? Eriti arvestades tõika, et Maasikas on viimased aastad töötanud kõrgetel kohtadel erinevate komisjoni volinike juures, mistap Kallas peaks tema võimetega hästi kursis olema.

Kallas möönis alustuseks, et ta on raskes seisus sellele küsimusele vastamisel. „See on provokatiivne küsimus,“ muigas Eestist pärit volinik.

„Minu isiklik koostöö Matti Maasikaga algas muidugi juba Mart Laari valitsuse ajal, mil ta oli peaministri kabinetiülem ja mina ise rahandusminister. Mul oli Maasikaga alati väga hea koostöö ning ta on selgelt võimekas inimene,“ meenutas Kallas.

Komisjoni asepresident tunnistas, et on jälginud Maasikat ka Brüsseli ametites edenemas ning leidis, et temast saaks Eestile väga hea saadik EL-i juures. „Ta on selgelt välispoliitika inimene. Ma arvan, et ta oleks hea inimene [Eesti alalise esindaja] kohale,“ ütles volinik.