Valmiva Hiiu pansionaadi juhtkond ja kultuuriministeerium soosivad pansionaati vanemate kultuuritegelaste elupaigana, kuid loomeinimesed peavad pakutavaid tingimusi ebapiisavateks.

Mõned aastad tagasi tekkis kunstnike liidu presidendil Jaan Elkenil idee rajada loomeinimestele vanaduspõlveks oma pansionaat-hooldekodu. 2004. aastal pakkus arhitektide liit sobiva hoonena välja vana lastehaigla maja aadressil Laste tänav 1. Siiski ei õnnestunud loomeliitudel saada hoonet enda kasutusse.

Hiljuti aga pakkus Hiiu pansionaadi juhtkond kultuuriministeeriumile ja loomeliitudele välja mõtte, et kultuuritegelased võiksid saada tube aasta lõpul valmivas asutuses.

Hiiu pansionaadi juht Kaido Kotkas loodab, et pansionaat on kultuuriinimestele meeldiv paik. “Meie klient võiks olla aktiivne inimene, kes ei taha muretseda selle pärast, kust ta saab süüa ja kellele peab soojaarvet tasuma, vaid soovib selle asemel tegeleda endale meelepärase tegevusega,” ütles Kotkas, kes loodab loominguga tegelejatelt ka teiste pansionaadi asukate vaba aja sisustamist.

Kõige tüüpilisem kööginurga, vannitoa ja garderoobiga 30-ruutmeetrine möbleeritud tuba maksab elanikule 15 000 krooni kuus. Peale majutuse on hinna sees toitlustus, koristus, pesupesemine, ööpäevane valve ja vajadusel arstlik ülevaatus.

Ministeerium maksab poole

Kultuuriministeeriumi asekantsleri Piret Lindpere sõnul toetab ministeerium pansionaadis elada soovivaid kultuuritegelasi, tasudes vajadusel poole maksumusest. “Andsime sellekohase teate edasi loomeliitudele,” rääkis Lindpere ja lisas, et seni on kultuuriinimeste vastukaja elamiskohale olnud pigem negatiivne, kuna steriilne ja hotellilik keskkond ei soosi loomingut.

Eile pansionaadiga tutvumas käinud arhitektide esindaja Heili Volberg-Raig ütles, et asukoha poolest sobiv asutus ei vasta siiski kõikidele ootustele. “Meie lootsime loomeinimestele pansionaati-hooldekodu, kuid Hiiul on ainult pansionaat, kust hooldust vajavad elanikud saadetakse Irusse,” seletas Volberg.

Seni on pansionaadi vastu huvi tundnud kolm arhitekti ja üks kunstnik, kuid loomeliidud pole kindlad, kas mõni nende liige kolib Hiiule ka päriselt.

Näiteks kitsad ukseavad ja halvasti paigutatud radiaatorid segavad vajadusel ratastooliga liikumist.