Ministeerium kinnitas eile Päevalehele laekunud infot, et Almann esitas kaitseminister Jaak Aaviksoole selle nädala alguses lahkumisavalduse. Kantsleri viimaseks tööpäevaks jääb 14. november, kuid otsuse peab veel kinnitama valitsus.

Almanni sõnul on põhjuseks uued ülesanded. “Lahkumine toimub seoses uuele tööle asumisega,” kinnitas ta. Kuigi plaan paistab konkreetne, ei soovinud ta oma tulevaselt ametilt saladuseloori kuidagi kergitada. Siiski on Päevalehele väidetud, et tegemist on endiselt riigitööga.

Enne ametist lahkumist peab Almann lõpetama veel kaks olulist tööd. “Üks puudutab minu juhitava töörühma tööd seoses Hermann Simmi juhtumi järelmitega kaitseministeeriumis, sellega tahan jõuda valmis novembri alguseks. Vähem oluline pole ka sõjalise riigikaitse kümneaastase arenguplaani viimine sellisesse valmidusse, et dokument oleks novembris küps valitsusele esitamiseks,” ütles kantsler.

Kaitseminister Jaak Aaviksoo tunnistas, et ta alles alustab uue kantsleri otsimist. “Olen teinud algust võimalike kandidaatide otsimisega, aga esialgu ei ole võimalik täpselt öelda uue kantsleri ametisseasumise ajaraami,” nentis minister, kui Päevaleht küsis, mis ajaks plaanib ta valikuga hakkama saada.

Lauri Almann asus kaitseministeeriumi kantsleriks 2004. aasta mais, kui minister oli Margus Hanson. Seega lahkub ta veidi alla aasta enne oma viieaastase ametiaja lõppu.

Spekuleeriti juba varem

Almanni võimaliku lahkumise kohta on jutte liikunud varemgi. Selle aasta alguses kirjutas Päevaleht, et kaitseminister Aaviksoo ja kantsler Almanni suhted olid muutunud pingeliseks ja õhus oli kantsleri võimalik vabastamine. Toona lükkas Aaviksoo igasuguse kavatsuse vabastada kantsler ametist avalikult ümber.

Nüüd kinnitas minister, et Almanni lahkumise plaan oli nende vahel varem läbi arutatud.