Kaks aastat tagasi andis riigikantselei direktor Männi allkirjaga Lohusalu puhkekeskuse 30 aastaks rendile osaühingule Delikaat. Eelläbirääkimistega enampakkumisest olid huvitatud ka paljud teised, teiste hulgas Lohusalus aastaid korterit rentinud Krediidipanga president Rein Otsason.

Tarmo Mänd ei soovinud kommenteerida, miks valiti just tundmatu OÜ Delikaat, mille juhatuse esimees Rain Maasing juhtis ka ühte Toompeal renoveerimistöid teostanud firmat.

Delikaadiga on seotud ka riigikantselei eellase, ministrite nõukogu asjade valitsuse juht Andres Eesmaa ja tema firma Hotronic.

Riigikantselei praeguse direktori Tiit Laja hinnangul olnuks õige kompleks juba tollal müüki panna. "Tollal puudus müügiks poliitiline otsus," tõdes Laja.

Möödunud aastal otsustas ametisse astunud Mart Laari valitsus, et riigil pole mõtet omada komplekse, mille kordategemiseks pole raha.

Delikaadiga sõlmitud leping välistab tõenäoliselt teised ostjad ning viib kompleksi hinna alla.

Kompleksi kuulub puhkekeskus, mitu ridaelamut ja suvemaja ning korralikult välja ehitatud kommunikatsioonid ja spordihoone. Ainuüksi 16,7-hektarine maa maksab Lohusalus umbes kaks miljonit krooni, millest osa on ka kruntidena edasimüügiks sobiv vaba maa.

Renti peaks OÜ Delikaat maksma lepingu järgi üle 100 000 krooni aastas, kuid väidetavalt juba enne lepingu sõlmimist tehtud nn parenduste katteks on rentnikul viie aasta rent ette makstud. Kohalikud inimesed ligi 600 000 krooni eest tehtud parendusi ei ole näinud.

Lepingu järgi peab Delikaat viie aastaga investeerima kompleksi 20 miljonit krooni.

Kuni selle aastani puhkekeskus töötas.

Aastalõpupeol rääkis kompleksi direktor Jaanus Lill nüüdseks koondatud töötajatele, et põhihoone läheb remonti ning avatakse umbes aasta pärast taas. Tühjal kompleksil silma peal hoidvad töötajad ütlesid eile, et kuu aja pärast algab suur ümberehitus.

Keila abivallavanem Mart Harak oli sellisest kavast üllatunud, sest vallast pole küsitud projekteerimistingimusi ega ehitusluba. "See on vähetõenäoline, et kuu aja pärast seal põhjalikke ümberehitusi saaks alustada," ütles Harak.

Lill nimetas aasta lõpus töötajaile sedagi, et hoonete ja maa ost ning renoveerimine läheb Delikaadile maksma 65 miljonit krooni.

Riigikantselei ei ole samas kompleksile veel hinda määranud ega avalikku konkurssi välja kuulutanud.