Ei kapo ega riigiprokuratuur ole seni ilmutanud erilist mõistmist, et riigi kõrgemate ametnike kohale koondatud kriminaalkahtlustuste uurimine peaks olema selge prioriteet. Kaitsepolitsei suutis kriminaalasja materjalid prokuratuuri saata alles viimasel aastavahetusel – ehk aasta pärast läbiotsimisi. Riigiprokuratuuril on nüüd omakorda võtnud pea pool aastat, et teha esimesed otsused – ja paraku tuli tunnistada, et vähemasti pooled esialgu välja hüütud kahtlustused ei pea vett.

Niisiis kirjutas riigiprokurör Steven-Hristo Evestus eile lõpuks kantsler Priskele ja endisest riigiametnikust Tsäkkole, et lõpetas osaliselt menetluse kriminaalasjas, kus uuritakse võimalikke kuriteokahtlusi, mis on seotud teedeehituse riigihangetega Liiapeksi-Loobu, Aruvalla-Kose ja Loo-Maardu teelõigul.

Kokku kukkunud ehk alusetuks osutunud kahtlustuse osad puudutavad kapo ja prokuratuuri poolt ametnikele esialgu ette heidetud karistusseadustiku riigihangete teostamise nõuete rikkumise süükoosseisu.

Priske lükkas tagasi

Näiteks Liiapeksi-Loobu teelõigu ehituse puhul uuriti kahtlust, justkui oleks majandusministeerium ehk kantsler Priske püüdnud ehitajale ehk AS-ile Nordecon kompenseerida hankelepingus mitte ettenähtud bituumeni hinna kallinemist. Paraku selgus, et majandusministeerium ise lükkas sellise ettepaneku tagasi. (Mida tõdeti juba ka 2011. aasta algul lõppenud ministeeriumi enda distsiplinaaruurimise käigus – R. P.) Sama ehituse puhul kahtlustati, et Tsäkko olevat lubanud Nordeconile liiga suure koguse metallvõrgu paigaldamist kompenseerida. Kuid seegi jäi tegemata. Seetõttu loobuti ametnikke kahtlustamast riigihangete teostamise nõuete rikkumises.

Tsäkko puhul loobuti riigihangete teostamise nõuete rikkumise kahtlustusest ka seoses Loo-Maardu ja Aruvalla­-Kose teelõigu ehitusega, talle oli ette heidetud hankekomisjoni survestamist ühe kindla pakkumise heakskiitmise nimel. See tähendab, et mõlemad esialgu riigihangete korraldamise nõuete rikkumises kahtlustatud ametnikud on neis osades etteheidetest täiesti priid.



EDASINE

Osa uurimisest jätkub

Küll aga jätkab riigiprokurör kantsler Marika Priske, endise maanteeameti peadirektori Tamur Tsäkko ja AS-i Nordecon ning selle juhatuse esimehe Erkki Suuroru suhtes uurimist, mis puudutab konkurentsi kahjustavat kokkulepet, otsust või tegevust seoses Kose-Aruvalla teelõigu ehitushankega. Riigiametnikud oleksid justkui kihutanud AS-i Nordecon ja Lemminkäinen Eesti AS-i konkurentsi kahjustava kokkuleppe sõlmimisele ja kooskõlastatud tegevusele ning Nordecon viinud selle ellu.

Loo-Maardu teelõigu ehitusega seoses jätkub ka Tsäkkole esitatud usalduse kuritarvitamise kahtluse uurimine.

Kas neis episoodides jõutakse süüdistuseni ja kohtuprotsessini või hääbuvad ka need kahtlused, selgub siis, kui riigiprokurör võtab vastava seisukoha.