Kaitsepolitseiameti peadirektor Raivo Aeg rääkis aastaraamatu esitlusel, et Eesti vabariigi suhtes on kõige konkreetsem tegevuskava Sankt-Peterburgi ja Moskva linnavõimudel.

„Väga heaks näiteks lähiminevikust selle kohta on Mosva linnavalitsuse välissuhete osakonna juhi Georgi Muradovi visiit, mis äsja toimus Tallinnasse. Selle eesmärk oli otseselt konsolideerida ja kontsentreerida Vene parteid ühte nimekirja kandideerimaks EL-i parlamendi valimistel,“ lisas ta.

„Iseenesest ei ole selles mitte midagi halba, et poliitikud konsolideerivad ennas leiavad ühised jõujooned ja väärtused. Kaitsepolitsei seisukohal on täiesti vastuvõetamatu see, et seda protsessi üritatakse mõjutada ja suunata väljaspoolt Eesti Vabariiki,“ rääkis Aeg.

Ka Vene luure heaks töötanud Herman Simm juhtumit on kapo aastaraamatus päris pikalt ja põhjalikult lahatud.

Peadirektor Aeg nentis, et ta saab aru ajakirjanike ootustest, et seda juhtumit oleks pidanud veelgi enam avama.

„See on paratamatus, et eriteenistused ei jaga mitte kunagi sada protsenti kõike oma teavet ja kogutud informatsiooni avalikkusele. Me peame arvestame heade koostööpartneritega sõbralikest välisriikidest, me peame kaitsma seda infot, mida nad on meile usaldanud. Samamoodi peame me alati kaitsma oma füüsilistest isikutest koostööpartnereid,“ lisas ta.

Aeg selgitas ka seda, mis on kohalike omavalitsuste korruptsioonijuhtumite uurimise ja avalikustamise haripunkt sattunud 2008. aasta peale.

„2007. aastal sai kaitsepolitsei valitsuselt ülesande alustada uuesti tegevust kuues suuremas kohalikus omavalitsuses korruptsioonikuritegude paljastamiseks,“ ütles ta.

„Aasta on olnud nähtavasti see optimaalne aeg, mil esimesed tulemused on hakanud realiseeruma seega on jõutud niiöelda avaliku kriminaalmeneltuse staadiumisse,“ jätkas Aeg.

„Ma tahan veelkord toonitada ja üle korrata, et süüdistused, et kaitsepolitsei ja teised korrakaitseorganid täidavad siin mingit poliitilist tellimust või kellegi poliitilisi suuniseid, on alusetud. Need on vastutustundetud ja suunatud sellele, et muuta kohtueelne kriminaalmenetlus farsiks, need on suunatud võrdse kohtlemise ja õigusriigiprintsiibi vastu,“ lisas ta.