Kaitsepolitsei läbiviidud kriminaalmenetluse käigus kogutud materjalidest nähtub, et AS Idea AD ning AS Kohuke kasutasid teadlikult ära Keskerakonna sümboolikat ning nad soovisid kohukesele teha võimalikult sarnase kujundusega reklaami, teatas riigiprokuratuur.

"Samas ei leitud tõendeid, et Eesti Keskerakonna liikmed oleks sõlminud või tellinud nimetatud äriühingutelt K-kohukese reklaami oma valimiskampaaniaks või muul ebaseaduslikul viisil selle vastu võtnud varjatud annetusena," leidis prokuratuur.

Riigiprokuratuur alustas 2005. aasta detsembris kriminaalmenetlust riigikogu korruptsioonivastase seaduse kohaldamise erikomisjoni avalduse põhjal.

Erikomisjon palus kontrollida, kas K-kohukese reklaami näol oli tegemist varjatud annetuse vastuvõtmisega Eesti Keskerakonna poolt. Kriminaalmenetlus alustati karistusseadustiku paragrahvi § 402-2 alusel, mis käsitleb erakonnale tehtava annetuse vastuvõtmise keelu rikkumist.

Tarbijakaitseamet on samas juhtumis leidnud, et K-kohukese reklaam oli eksitav ning reklaamifirma rikkus sellega reklaamiseadust, mistõttu amet määras Ideale 25 000-kroonise trahvi.

Juhtumi suhtes algatatud väärteoasja on menetlemas ka Harju maakohus. Sinna on jõudnud politsei koostatud väärteoprotokoll AS-ile Idea ja Media Planning Group Eesti OÜ-le ning nende juhtidele Mark Eiknerile ja Paavo Pettaile. Selles menetluses taotleb politsei nende karistamist 18 000 krooniga poliitilisele välireklaamile kehtestatud piirangute rikkumise eest.

Valimiste keskkomisjon teatas mullu novembris, et mitme suurema linna tänavatele üles seatud K-kohukese reklaam oli poliitilise alatooniga ning ühemõtteliselt seostatav valimistel kandideerinud Keskerakonnaga.