Viimasel ajal on meediasse lekkinud tähtsaid kapoga seotud uurimisandmeid, kaitsepolitsei ise kinnitab, et info ei saa mingi juhul pärit olla nende organisatsioonist.

Eelmisel nädalal kirjutas Eesti Ekspress lindistusest, milles endine keskkonnaminister Villu Reiljan võis küsida ehitusfirma Merko juhilt Toomas Annuselt pistist. Mõni nädal tagasi jõudis ajakirjandusse teade, et Eesti kodakondsust taotlenud Vene ärimees Andrei Filatov on rahastanud Eesti-vastast propagandafilmi “Eesti – ajalooo risttee”. Filmist teadis väga vähe isikuid.

Kapo peaks peeglisse vaatama

Riigikogu kapo-komisjoni liige Ain Seppik ütles, et leke on tekkinud kas vahetust uurimise teostajast ehk kapost või siis uurimist juhtivast organist ehk prokuratuurist. “Jälitusteave on riigisaladus. Kapol ja prokuratuuril tuleb tõsiselt peeglisse vaadata,” lausus Seppik ning lisas, et igasugused lekked on uurimisprotsessile kahjulikud ja tugevdavad kaitsjate positsiooni. Seppiku sõnul ei saa lekked olla juhuslikud. “Mina pole kuulnud, et kapos või prokuratuuris oleksid riigisaladused niisama vedelema jäänud.”

Riigikogu kapo-komisjoni esimehe Olari Taali meelest on kapoga seotud asjad lekitatud meediasse kellegi edevusest või pahatahtlikkusest.

“Mina ei usu, et lekkimised oleksid kaitsepolitsei või prokuratuuri uurimistaktika. Tegelikult tegeleb sellega keegi kas edevusest või pahatahtlikkusest,” ütles Taal. “Halb on see, et need organid ei saa aru, et see piirab nende enda arengut,” lisas ta.

“Kui uurimisasutused ei saa hakkama omaenda lekke leidmisega, siis tõenäoliselt ei saa nad hakkama ka tõsise uurimistööga. Üks tähtsamaid ülesandeid peaks praegu olema välja selgitada, kust lekib,” nentis üks kapoga lähedalt seotud isik eile.

Kapo komissar Henno Kuurmann lausus, et kaitsepolitseist uurimisandmed kindlasti ei leki. “Ka teie poolt mainitud meediakajastuste puhul oleme informatsiooni võimalikku liikumist analüüsinud ning jõudnud veendumusele, et sellised andmed pole lekkinud kaitsepolitseist. Distsiplinaarmenetluse alustamiseks pole alust,” rääkis Kuurmann ja lisas, et kapo ei pea võimalikuks võimalike tõendite analüüsi kolmandate isikutega, veel vähem ajakirjanike või meediaväljaannetega.

Siseminister Kalle Laanet teatas pressiesindaja kaudu, et tal pole mingit informatsiooni, mis annaks alust kahelda kaitsepolitsei töös.

Filatovi filmi omanik ootab ostjaid

•• Kurikuulsa propagandafilmi “Eesti – ajaloo risttee” väidetav autoriõiguste omanik Vladimir Afanasjev ütles, et kuigi tal esialgu ei olnud kavas filmi levitada, siis nüüd ootab ta potentsiaalsetelt ostjatelt pakkumisi.

•• “Minu eesmärk ei ole algusest peale olnud filmi levitada ja ma ei ole siiani kellelegi andnud luba seda filmi näidata,” ütles Afanasjev. “Mind häirib, et see info ilma minu loata laiali läks. Aga nüüd on uus olukord ja kui keegi tahab filmi osta, siis ma olen valmis seda arutama. Ootan ettepanekuid,” ütles Afanasjev.

•• Kui suurt summat Afanasjev filmi autoriõiguste eest tahab, keeldus ta eile ütlemast. Enda sõnul valmistas ta filmi lihtsalt koduvideona.