MTÜ Uus Euroopa teatel kuulusid neli läbiotsitut Iseseisvusparteisse.

Lõuna ringkonnaprokuratuur algatas kriminaalasja juba 17. jaanuaril ehk siis valimiskampaania ajal ning ainsana on kahtlustatavaks tunnistatud Risto Teinonen, teised otsiti läbi ja kuulati üle tunnistaja staatuses. Teinonenile määrati tõkendiks Tartu linnast lahkumise keeld.

Teinoneni kuulas üle Lõuna ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Heili Sepp. Kahtlustus, mille alusel ülekuulamine toimus, seisnes Eesti vabariigi põhiseadusliku korra vastase ühenduse loomises ja sellesse liikmete värbamises. 

Sepp ütles riigiprokuratuuri vahendusel Päevaleht Online`ile, et  loodava ühenduse tegevus suunatud etnilisel ebavõrdsusel põhineva ühiskondliku korralduse ja käitumisreeglite kehtestamisele Eestis, sihiga saavutada olukord, kus erinevad etnilised grupid (sh juudid ja teiste rasside esindajad) oleks Eesti vabariigis nii pidevas füüsilises ohutundes kui ka ebavõrdselt koheldud.

Kahtlustuse kohaselt on Teinonen asunud värbama liikmeid loodavasse ühendusse tema juhtimisel korraldatud koosviibimistel, millel propageeritakse rahvustevahelist vaenu, kasutades selle edasiandmiseks Adolf Hitleri ja tema poolt juhitud natsionaalsotsialistliku töölispartei (NSDAP) ideoloogia termineid, propagandavahendeid ja sarnast sümboolikat. Samuti on Teinonen asunud teadlikult looma kontakte, kavandamaks ühenduse militaarse tiiva väljaõpet laagrivormis.

Sepa sõnul nimetab Teinonen kahtlustuse järgi väljaõpet saavaid isikuid SA-meesteks, kelle koolituse teoreetilises küljes omaks muuhulgas tähtsat osa fašistlik ideoloogia nii minevikus kui tänapäeval ning antisemitism, rassism ja skinheadlus.

"Menetleja soovib Eesti vabariigi iseseisvuse ja sõltumatuse vastu suunatud registeerimata ühendusena näha mittetulundusühingu Uus Euroopa poolt korraldatud stiilipidudes osalejaid," selgitas kuueliikmelise mittetulundusühingu juhatuse liige Teinonen.

Sepp rõhutas, et vihje, nagu seisneks kahtlustus "stiilipidude" korraldamises, on ekslik.

"See ei vasta esitatud kahtlustusele ega kriminaalasjas juba praeguseks kogutud tõenditele, millel kahtlustus tugineb. Kriminaalne tegevus, mille toimepanemises Risto Mikael Teinoneni kahtlustatakse, on oluliselt ulatuslikum, sisulisem ja ohtlikum, nagu nähtub ka ülalmainitust," lisas Sepp.

Juristina tegutsevalt põliselt estofiililt Risto Teinonenilt, kelle tegevuse tõttu pidavat vähemused tundma end Eestis ohustatuna, võeti ära kolm arvutit koos õigusbüroo materjalidega, raamatuid, sümboolikat, päevikuid, laualipp, hulgaliselt muid temale ja abikaasale kuuluvaid isiklikke esemeid. Ka tunnistajatelt konfiskeeriti isiklikke asju, sealhulgas arvuteid ja päevikuid.

Süüdimõistmise korral karistatakse põhiseadusliku korra vastase ühenduse loojat ja sellesse liikmete värbajat kuni kuue-aastase vangistusega.