Esmaspäeval Tõnismäe haljasalal Teise maailmasõja aegses Nõukogude sõjaväevormis niinimetatud mäluvalve aktsiooni korraldanud ja õhtul riigist välja saadetud kolm Vene tudengineiut elasid kaitsepolitsei komissari Martin Arpo sõnul Tallinnas kallis hotellis ja nautisid õhtusööke korralikes restoranides, kirjutas Postimees.

Naši liikmed Aleksandra Bondarenko, Aleksandra Puzankova ja Nadežda Romanenko saabusid Tallinna paar päeva enne Tõnismäel planeeritud aktsiooni ning lahutasid meelt mitmel pool pealinnas.

"Meie töötaja vestlusest tütarlastega ilmnes, et kuigi tegemist oli tavaliste mittetöötavate üliõpilastega, ei pidanud nad Tallinnas viibides raha kokku hoidma," rääkis Arpo. "Ilmselt oli organisatsioon neid hästi tasustanud."

Arpo sõnul olid tudengineiud Eesti tegelikust olukorrast üllatavalt halvasti informeeritud, mis näitab, et neid kasutati lihtsalt propagandaeesmärkidel ära.

"Kui neilt küsiti, kas nad on ka kaitseväe kalmistul pronkssõduri juures käinud, siis selgus, et nad ei tea sellest midagi," ütles ta. "Neile oli vist Moskvas öeldud, et Eesti võimud hävitasid monumendi."