„Märkimisväärse muutusena 2008. aastast võib nimetada Eesti paremäärmuslaste üha suurenevat huvi poliitikas osalemise vastu,“ kirjutati kapo 2008. aasta kokkuvõttes.

Kapo hinnangul võib orientatsiooni muutust eelkõige seletada paremäärmuslaste poliitilise eduga mitmes Lääne-Euroopa riigis, millest ka nende mõttekaaslased Eestis on inspiratsiooni saanud.

„Peamiselt loodetakse suuremat ühiskondlikku tähelepanu ja toetust eelkõige Eesti Iseseisvuspartei (EIP) abil, mille juhatuse liikmetest pooldavad paljud paremäärmuslikke vaateid, mõned on olnud nooruses skinheadid,“ väidab Kapo.

„EIPs aga pole paremäärmuslasi ega neonatse, on vaid eesti iseseisvusrahvuslased, kes täpselt järgivad EIP põhikirja, milles pole aga midagi äärmuslikku,“ ütles erakonna esimees Vello Leito täna hommikul väljastatud pressiteates.

„Kui kapole ei peaks meeldima, et me neid nimetame eurokagebeelasteks, siis avalikustame kõik nende seadusevastased repressioonid ja räiged ähvardused meie aktiiviikmete vastu, kaasaarvatud, selle kuidas kapo „soovitas“ EIP liikmetel mitte osaleda 16. märtsi Läti Leegioni päevadel,“ jätkas Leito.

Iseseisvuspartei kogus 2007. aasta parlamendivalimistel 1273 häält ehk 0,2 protsendi valijate toetuse.

Kapo kinnitusel korraldavad Eesti paremäärmuslased aeg-ajalt üritusi, mis on otseselt seotud natsionaalsotsialismi ideede propageerimisega.

„Selliste ettevõtmiste algatajaks ja organiseerijaks on juba aastaid olnud soomlane Risto Mikael Teinonen, kes on korraldanud nii Tallinnas kui ka Tartus Adolf Hitleri sünnipäeva ja teiste Kolmanda Reichiga seotud tähtpäevade tähistamist,“ seisis aastaraamatus.

Kapo leiab, et kuigi neonatside arv Eesti piirdub vaid paarikümnega, toovad natsionaalsotsialismi ja ksenofoobiat pooldavate-propageerivate isikute osalemine ajaloosündmuste mälestusüritustel Eesti riigile otsest kahju, andes Venemaa propagandale võimaluse näidata Eestit kui natsismi toetavat riiki.