Ehkki teiste riikidega võrreldes pole paremäärmuslased Eestis suureks probleemiks olnud, vajab see siiki jätkuvalt ka kaitsepolitsei tähelepanu. Eriti puudutab see Skandinaavia mõjutustega White Power skinhead’lust.

Nagu vasakäärmuslus on Eestisse „imporditud“ idast (Venemaalt), nii on paremäärmuslus tulnud läänest (peamiselt Rootsist, Soomest ja Saksamaalt). Kaitsepolitsei jälgib paremäärmusega seotud tendentse eesmärgiga ennetada ekstremismi levikut Eestis ja tõkestada vaenu õhutamisega seotud kuritegusid.

Viimaste aastate ohtlikumaks tendentsiks võib pidada natsionaalsotsialismi ideede levitamise katseid. Eestis on nende ideede propageerijaks kujunenud Eestisse elama asunud soomlasest seikleja Risto Mikael Teinonen, kes end rahvuslaseks nimetab.

Tema ümber koondunud noored ei küsi endalt, miks õpetab natsionaalsotsialismi oma sünnimaa kodakondsusest loobunud isik, kes on valmis probleemide tekkimisel kohe asukohariiki vahetama.

Samuti ei küsita, miks kirjastab ja levitab Soomest tulnud inimene Eestis raamatuid ja avalikustab selgelt provotseeriva sisuga pilte (Eesti ordeni ja haakristiga käepaelaga), mida Venemaa propaganda Eesti natsilembuse tõenditena kohe oma huvides ära kasutab.

Mis seob Eesti rahvuslust ja Eestit okupeerinud Saksamaa natsionaalsotsialismi ideoloogiat? Ei miski muu, kui provotseeriv võõramaine aktivist, kes käitub nagu mõjuagent.

Islamiäärmuslus

Fundamentalistlik islamiorganisatsioon Jamaat Tabligh ilmutas 2007. aastal huvi Eesti vastu, mis väljendus kahe misjonäride grupi visiitidena. Seejuures on tähelepanuväärne, et üht grupi koosseisus olnud Euroopa Liidu liikmesriigi kodanikku on põhjendatud alus seostada terrorismi toetamisega.

Nimetatud organisatsiooniga seoses tuleb ära mainida 2008. aasta jaanuaris Hispaanias toimunud terrorismivastast operatsiooni, kui vahistati 14 isikut, keda kahtlustatakse terroriaktide kavandamises Barcelonas.

Lisaks väljaspool Eestit jätkuvale huvile Eesti moslemikogukonna vastu, on Eesti moslemikogukonna liikmed ka ise olnud huvitatud kontaktide jätkamiseks ning loomiseks teistes riikides tegutsevate islamiorganisatsioonidega.

Kinnituseks sellele on Eesti moslemikogukonna liikmete osalemine 2007. aasta suvel Poolas toimunud iga-aastasel islamiorganisatsiooni World Association of Muslim Youth (WAMY) poolt korraldatud usulaagri tegevuses.

WAMY on Saudi Araabia valitsuse rahastatav organisatsioon, mida on mitmes riigis seostatud terrorismi toetamise või radikaalsete vaadete levitamisega.

Eestisse on viimastel aastatel saabunud järjest rohkem moslemitest immigrante Põhja-Aafrikast, Lähis-Idast ja Aasiast. Siia püütakse pääseda erinevatel viisidel: viisa või tööloa alusel, üritades astuda mõnda Eesti kõrgkooli või abielludes Eesti kodanikuga.

Kohalikku keelt mitte valdavatel ning piisava hariduseta ja töökogemusteta immigrantidel on raskusi Eesti ühiskonda integreerumisel.

See on mitmel juhul kaasa toonud moslemitest immigrantide suurema huvi rangemalt islamit järgida ning koondumise kohaliku palveruumi ümber toimuvasse, kus kohtutakse sarnase taustaga isikutega.

Nii on osa immigrante eraldunud ühiskonnast, mis toob kaasa ohu, et sellistes kinnistes gruppides võivad hakata kergesti levima radikaalsed vaated ning ühiskonnale ja riigi põhiseaduslikule korrale vastandumine.