Kaitsepolitsei võib Ester Tuiksood altkäemaksuvõtmises kahtlustades näha seost kahe teostamata jäänud kinnisvaratehingu vahel: põllumajandusministeeriumi uue maja ning Tuiksoo isikliku korteri otsing.

2006. aasta suvel alustas Tuiksoo juhitud põllumajandusministeerium otsinguid uuema ja suurema hoone leidmiseks. Detsembris kuulutati otsingud läbikukkunuks, kuid teada on, et sõelale võib jääda Merko tütar- ettevõtte E.L.L. Kinnisvara.

Samal suvel oli Põlvamaalt pärit ja aastaid üürikortereis elanud minister jõudnud isikliku korteri otsinguga Merko Ehituse ehitatud nooblisse kesklinnas asuvasse korterelamusse Rävala 19.

Korter kuulub Tullio Liblikule

Tuiksoo sõnul oli see korter üks 15 variandist, mida ta oli korteriotsinguil vaadanud. Kuid ministeeriumi ja tema isikliku võimaliku tehingu vahel Tuiksoo sõnul mingit seost polnud. Eksminister jäi mullu korteriotsinguil pidama ühe Rävala 19 korteri juurde. Korterite hinnatõusu tõttu Tuiksoo loobus sellest.

Ilmselt need kaks fakti ongi kaitsepolitseile andnud põhjuse kahtlustada Tuiksood isiklikes huvides tegutsemises ka ministeeriumile uue hoone valimisel.

Tõsi, samas majas elas tollal juba Rahvaliidu toonane peasekretär Lea Kiivit, kes vastupidiselt Tuiksoole ostis Rävala 19 kalli korteri. Eesti Ekspress kirjutas nädal tagasi, kuidas Kiivit rohkem kui kolm miljonit krooni maksnud korteri ostuks mitte pangast, vaid Merko Grupi juhi lähikondlaselt 1,6 miljonit krooni laenuks sai.

Ministrina elas Tuiksoo põllumajandusministeeriumi ametikorteris Rästa 5. Riigikogulasena rentis ta korteri Tuvi tänaval. See korter kuulub maavahetuse skandaali ühe kahtlusaluse Tullio Libliku firmale.

“Riigikogu kantselei hüvitab nimetatud korteri eest alates 18. aprillist 2007 OÜ-le Saarte Investeering 7000 krooni kuus,” teatas riigikogu pressiesindaja Gunnar Paal. “Riigikogu liikmete pangakontodele majutuskulusid ei kanta,“ täpsustas ta.

Saarte Investeeringu üks omanikest on Tullio Liblik, kes vahistati maadevahetuse kriminaalasjas aasta tagasi. Libliku sõnul kuulub Saarte Investeeringule nii Tallinnas kui ka Saaremaal mitu korterit ning üks neist on üüripind, kus elab Tuiksoo.

“Tunnen teda üle kümne aasta. Kui šarmantne daam palus majutuse leidmisel abi, siis ma seda ka osutasin,” ütles Liblik. Ta lisas, et see polnud esimene kord, kui tema ettevõttele kuuluvates korterites elavad riigikogu liikmed. Neis on elanud näiteks Rahvaliidu liikmed Jüri Saar ja Andres Varik, kuid on olnud inimesi ka teistest erakondadest.

“Mis puudutab põllumajandusministeeriumi ja konkreetselt Ester Tuiksoo asetamist maadevahetuse skandaali konteksti, siis see tuli minule küll väga suureks üllatuseks, et sellist paralleeli tõmmatakse. Kahtlustan, et tegu on ajakirjanike väga osava manipulatsiooniga,” vastas Liblik küsimusele, kas see on juhus, et Tuiksoo elab tema kui maadevahetuse skandaali ühele osalisele kuuluvas korteris.

Ärimehed on ennegi riigiasutusi noolinud

•• Põllumajandusministeeriumile uute ruumide otsimises ning uue pinna pakkumises pole midagi uut. Ministeeriumidele on oma maju üüripindadeks pakkunud eelnevalt ka teised ärimehed ning ärimehe seisukohast võttes on see täiesti loomulik: pikk üürileping riigiasutusega garanteerib aastateks stabiilse ja korraliku sissetuleku.

•• 2002. aastast võib meenutada ärimees Toomas Lumani soovi saada majandus- ja kommunikatsiooniministeerium üürnikuks talle kuuluvas ehituse lõppjärgus olevas Liivalaia tänava majas, kus ärimees praegu ka ise resideerib. Tollane majandus- ja kommunikatsiooniminister Liina Tõnisson (pildil) tõmbas sellele plaanile aga konkreetselt kriipsu peale.

•• Tollast aega meenutanud Tõnisson ütles eile, et surve on ja oli ilmselt kaudne. “Ma ei saa öelda, et keegi kutsus mind välja ja ütles, et ma pean selle maja võtma. Aga see käis Riigi Kinnisvara AS-i kaudu, ka sealt öeldi, et majandusministeeriumi pidamine vanalinnas on kallis. Nad tegid pakkumise, kuid seejärel tegime oma arvestused ning Lumani majja kolimine olnuks kallim meie tollasest asukohast. Ütlesingi siis, et ei lähe,” meenutas Tõnisson.

•• Tõnisson ei mäleta, kes konkreetselt tõi Lumani vast valminud maja kulude arvestuse ministeeriumile. “Eks see keegi Riigi Kinnisvarast oli. Igatahes kindlasti ei ilmunud Luman minu kabinetti ega nõudnud minult midagi,” ütles Tõnisson. “Hiljem ühel vastuvõtul kohtasin Lumanit ja ta ütles, et minu lauale pandud arvestused polnud õiged, et tema firma ehitatud majas oleks see ikka odavam olnud.”

•• Ka teede- ja sideministeeriumi tollane pressiesindaja Kuldar Väärsi on öelnud, et majaküsimuse otsustab tegelikult hoopis Riigi Kinnisvara AS. 2002. aastal kommenteeris aga Riigi Kinnisvara juht Enn Teimann, et tema ei tea majaküsimusest eriti midagi ja otsuse peab langetama ikkagi valitsus või uus ministeerium ise. Liivalaia tänavale ehitatavas Euroxi ärimajas on Teimanni sõnul kõik ministeeriumile vajalikud tingimused olemas. “Otsuse peab tegema ikkagi see, kelle käes on rahakott,” lausus Teimann 2002. aastal Eesti Päevalehele. 

•• Skandaalseima tehingu tegi teatavasti Oliver Kruuda, kellel õnnestus enda majja meelitada politseiamet.