„Venemaa tegevus on suunatud sellele, et vastanduksid Eestis elavad venelased (laiemalt kõik mitte-eestlased) ja riigivõim,“ seisis täna esitletud kapo aastaraamatus.

Kapo andmetel on alates 2007. aastast on „kaasmaalaste organisatsioonides“ süvenenud suundumus, kus koordinatsiooninõukogudes on loobutud hääletamisest kui ka kandidaatide esitamisest – juhtkonnad kinnitatakse diskussioone vältides.

Avalikkusele aga kinnitatakse silmakirjalikult, et toimus sisuline arutelu ning juhtkond või delegaadid valiti demokraatlikult.

Kapo teatel toimuvad peamiselt säärased etendused Venemaa „kaasmaalaste konverentsidel“, mis peavad esindama, kas ühe asukohariigi või mitmest riigist koosneva regiooni „kaasmaalaskonda“.

„Neil üritustel esineb alati ka ootamatuid ja palju segadust tekitavaid kõrvalekaldeid Moskvas kinnitatud stsenaariumist. Nii põhjustasid telekanali Pervõi Baltiiski Kanal (PBK) liiga tasakaalustatud kajastused Gruusia-Venemaa konflikti ajal pahameelt Eestis elavates Venemaa kaasmaalaspoliitika aktivistides, kes väljendasid seda avalikult ka Balti regionaalsel konverentsil Riias 2008. aasta augustis,“ seisis kapo aastaraamatus.

Kapo peadirektor Raivo Aeg rääkis, et kaasmaalaste poliitka on suunatud väljaspool Vene Föderatsiooni elavale kogukonnale ning eesmärgiks on mõjutada nende arvamusi, seisukohti, ideoloogilist baasi, mille alusel kujundavad inimesed oma ühiskondlikud ja elulised hoiakud.

„See väljendub päris mitmete tegevuste kaudu. Võtame kasvõi selle Lõuna-Osseetia näite kui alutstati massiliselt Vene Föderatisooni passide väljastamist, mille alusel sai hiljem tugineda, et toimub Vene Föderatsiooni kodanike õiguste rikkumine,“ jätkas ta.

Aegi sõnul on põhimõtteliselt sellest samast ideoloogiast kaasmaalaste poliitika kantud: väljastada massiliselt Venemaa kaasmaalaste tunnistusi, mille alusel oleks hiljem väita, et ühel või teisel määral ignoreeritakse või kahjustatakse kaasmaalaste huve.

„Omakorda loob see soodsa pinnase selleks, et sekkuda väljaspool Vene föderatsiooni territooriumi teiste riikide siseasjadesse,“ nentis ta.