Kaitsepolitsei ei kinnitanud ega lükanud eile ümber andmete ostmist, lubades vastata Eesti Päevalehe järelepärimisele täna.

##Enn Tarto sõnu andmete ostmise skeemi kohta kinnitas Eesti Päevalehele ka üks endine Eesti julgeolekustruktuuri töötaja.

Tutvunud agendikaartidega. Tarto väitel on ta 1993. aasta suvel riigikogus loodud teiste riikide julgeolekuorganite tegevuse uurimise erikomisjoni esimehena tutvunud umbes 30-40 ostetud KGB-agendikaardiga. “Meie hinnang oli selline, et nendest on vähe kasu,” lausus Tarto. “Need olid küll originaaldokumendid, aga ei olnud juhtfiguuride kohta. Need olid nii-öelda prügikala.”

Tarto lisas, et tema teada ei ole ostetud andmed avalikud.

Venemaalt 400 KGB agendi- andmete ostmine tuli avalikuks riigikogu KGB likvideerimise erikomisjoni istungite stenogrammidest, kus sellest teatas komisjoni liikmete küsimustele vastanud Edgar Savisaar.

“Ma tean, et Eesti valitsus ostis 1992. või 1993. aastal Moskvast mõningaid materjale 400 agendi kohta,” ütles Savisaar 2001. aasta jaanuaris komisjoni ees, vastates Enn Tarto küsimusele, kas Eestil oleks veel võimalust 1991. aastal Venemaale viidud KGB agentuuri andmeid enda valdusse saada.

1993. aastal oli peaministriks isamaaliitlane Mart Laar, kellelt eile Eesti Päevalehel kommentaari saada ei õnnestunud, kuna ta viibib Ameerika Ühendriikides.

Äratas huvi. Riigikogu KGB likvideerimise komisjoni esimees Aimar Altosaar ütles, et Savisaare teade andmete ostmisest äratas temas huvi, kuid teema edasiarendamine ei olnud komisjoni ülesandeks ning seetõttu ta väidet pikemalt ei uurinud.

“Meie ülesandeks oli selgitada KGB töötajate sotsiaalsete tagatiste lepinguga seonduvat,” ütles Altosaar. “Komisjoni töös kerkis veel palju huvitavaid asju üles. Kui me oleksime kõigi nendega tegelema hakanud, poleks me kusagile välja jõudnud ega meile pandud kohustust täitnud.”

Savisaar ei soovinud eile oma väiteid täpsustada, põhjendades seda ajapuudusega. “Kahtlemata jääb ta oma sõnade juurde, kuid soovitab päringu suunata nendele, kes on ametlikult volitatud teemat uurima,” ütles Keskerakonna infojuht Evelyn Sepp. “Siit ka küsimus kogu nende senise töö kohta: miks ei sisaldu selline informatsioon üheski seni avalikustatud materjalis?”