Täna ei toetanud riigikogu põhiseaduskomisjon rahvaliidu fraktsiooni esimehe Karel Rüütli algatatud julgeolekuasutuste seaduse muutmise eelnõu, mille kohaselt antaks riigikogu julgeolekuasutuste järelevalve komisjonile kohustus vähemalt kolme kuu tagant regulaarselt ja laekunud avalduste puhul erakorraliselt läbi vaadata sideoperaatorite juures olevad logifailid, teatas riigikogu rahvaliidu fraktsioon.

Rüütli sõnul tõdes põhiseaduskomisjon tsiviilkontrolli puudulikkust, kuid vaatamata probleemidele jäi eelnõu toetuseta.

Eesti on aastatel 2005–2008 kulutanud ligikaudu 40 miljonit krooni hankimaks kõnede pealtkuulamist võimaldavaid ja neid fikseerivaid seadmeid, mis asuvad sideoperaatorite juures. Kontrolli teostajad ei ole Rüütli hinnangul seadmeid piisavat kasutanud.

Rüütli hinnangul on üldsusele vaja luua kindlus jälitustoimingute seaduspärasuses. „Seadusemuudatuse eesmärk on anda inimestele kindlustunne, et nende õigusi ei rikuta. Selle peavad andma riigikogu julgeolekuasutuste järelevalve komisjon ja prokuratuur, järjepidevalt võrreldes jälitus- ja julgeolekuasutuste andmeid operaatorite juures asuvate logofailide andmetega,” ütles Rüütli.

„Kõnesid võib pealt kuulata vaid vastava loa olemasolul. Ja seda saab tõendada ainult järjepideva logifailide kontrolliga,” lisas ta.

Jaanuaris pöördus Karel Rüütli õiguskantsleri poole kahtlusega pealtkuulamisega seotud info puudumise või hävimisega. Rüütli soovis julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjoni liikmena võrrelda sideoperaatorite logifailides fikseeritud pealtkuulamiste ning pealtkuulatavate inimeste arvu justiits- ja siseministri poolt arupärimistel esitatud vastavate pealtkuulamislubade arvuga.

Käesoleva aasta juunis kinnitas riigiprokuratuur, et on tuvastanud suuri puudusi pealtkuulamiste logifailide säilitamisel.