See kõik muudab endise siseministri viimased avaldused pehmelt öeldes absurdseks. Pevkur nimetas PPA hinnangut idapiiri väljaehitamise kuludele „unistuste soovide kirjelduseks“ ning soovitas toreduslikud soovid projektist maha tõmmata. Kõik, alates Ämaris filmitud reklaamiklipist kuni endise siseministri suurte sõnadeni näitab, et Eesti julgeolekut ja riigikaitset ei tohiks arendada kampaaniakorras.

Usun, et selle loo kõige suurem probleem ei ole enam kui 100-miljoni eurone valearvestus, vaid endise siseministri kergekäeliselt pakutud lahendus kulude kärpimiseks. Üks põhjus, miks eelmine valitsus vahetus oli ühiskonna ja koalitsioonipartnerite etteheide Reformierakonnale visiooni puudumises ning kriitika, et suurte eesmärkide asemel tõstetakse numbreid ühelt Exceli tabeli realt teisele. Hanno Pevkur on Reformierakonna esimehe rollis olnud ainult aasta, kuid tema varasem nägemus maailma moodsaimast riigipiirist on asendunud raha lugemisega Excelis. Veelgi veidramaks muudab selle loo asjaolu, et PPA peadirektor Elmar Vaheri sõnul ei saa tegelik kulude suurusjärk kellelegi üllatuseks tulla.

Meie vahendid on piiratud ning idapiiri lõplik lahendus on kompromiss unistuse ja rahaliste võimaluste vahel, kuid ühestki plaanitud võimekusest ei tohiks loobuda kergekäeliselt. Viimastel nädalate leheveergudele on jõudnud Leo Kunnase ja Martin Heremi debatt Eesti kaitsevõimekusest. Oma vastuses Kunnase kriitikale kirjutab Herem järgmist: „Mitte meie ei peaks lähtuma Venemaa püstitatud latist, vaid tema meie omast. Sest kõrguse määrame me ise ja olgu see siis sellisel kõrgusel, et selle ületamine on vastasele sedavõrd kulukas, et ta ise pigem loobub.“
Selle asemel, et lihtsalt loobuda „toreduslikest soovidest“ võiksime seada lati nii kõrgele kui on võimalik. Ainult nii saaks meie idapiirist Euroopa ja maailma moodsaim riigipiir.