Lisaks esitleme siin ja siin ka lepinguid, mis Aare ja põllumajandusministeeriumi vahel sõlmiti.

Eesti Päevalehes 2. septembril 2010 ilmunud artiklis „Tuiksoo maksis Aarele libatöö eest“ kirjutati: Rahvaliitu kuuluva Ester Tuiksoo viimastel põllumajandusministri ametis oleku päevadel sõlmiti Juhan Aare firmaga Eesti Kultuurfilm sadu tuhandeid kroone maksma läinud leping kalandusteemalise dokumentaalfilmi tootmise kohta. Paraku pole Aare suutnud seda täita. Lepingu kohaselt pidanuks praeguse Rahvaliidu juhi erafirma juba 2008. aasta 20. juunil andma põllumajandusministeeriumile üle dokumentaalfilmi „Eesti kalanduse strateegia 2007–2013” teemalise dokumentaalfilmi, kuid pole sellega tänini hakkama saanud.

Nüüd süüdistab Aare ajakirjanikku valetamises, kuigi kaks aastat peale filmi valmimise lõplikku tähtaega pole film valmis, raha on makstud. Seda tunnistab ka põllumajandusministeerium ja minister isiklikult.

*Kõige karmim etteheide, mida Juhan Aare teeb, on see, et talle ei antud võimalust esitada oma seisukohti. See on absoluutselt vale. Nimelt helistasin Juhan Aarele juba teisipäeval, 31. augustil. Aare vastas kõnele, ma tutvustasin end, küsides, kas tal on aega olulisel teemal mõni hetk rääkida. Aare vastas: hea meelega aga ma olen praegu ühel kohtumisel, palun helistage poole tunni pärast ja räägime. Ma helistasin poole tunni, tunni, kahe tunni pärast. Vaikus – telefonile ei vastatud. Ma helistasin mitmeid kordi ka järgmisel päeval, s.o. 1. septembril. Vaikus. Eeldatavalt ei soovinudki Juhan Aare minuga rääkida.

*Rahvaliidu esimees Juhan Aare väidab oma kirjas, et Ester Tuiksool ei ole Põllumajandusministeeriumi poolt Eesti Kultuurfilmile makstud rahadega mitte mingit pistmist, kuna leping vormistati mõned päevad enne tema lahkumist ministri ametist. Lepingule kirjutas alla kantsler Ants Noot.

Just seda Eesti Päevaleht aga kirjutaski: lepingutele on kirjutanud alla kantsler Ants Noot ja esimene leping sõlmiti mõned päevad enne endise põllumajandusministri Ester Tuiksoo ametist lahkumist. S.t. Tuiksoo ametisoleku ajal.
Eesti Päevaleht kirjutas ka, et Aare firmaga sõlmiti kaks lepingut. Neist teine juba praeguse põllumajandusministri Helir-Valdor Seederi ametisoleku ajal.

*Rahvaliidu esimees Juhan Aare väidab oma kirjas: „30.märtsil 2007.a. sõlmisid Põllumajandusministeerium ja Eesti Kultuurfilm OÜ töövõtu-ja litsentsilepingu nr 135 „Eesti kalanduse strateegia 2007-2013“ teemalise dokumentaalfilmi koostamiseks. 8. mail 2007.a. vormistatud tööde üleandmise-vastuvõtmise aktiga on ministeeriumi kalamajanduse osakonna juhataja Madis Reinup võtnud vastu eelpoolmainitud dokumentaalfilmi stsenaariumi. Kolmandaks: 8. augustil 2007.a. koostatud tööde üleandmis-vastuvõtmise aktiga on ministeeriumi avalike suhete osakonna peaspetsialist Margus Palu võtnud vastu dokumentaalfilmi esialgse versiooni. Neljandaks: 7. jaanuaril 2008.a. vormistatud tööde üleandmise-vastuvõtmise aktiga on ministeeriumi avalike suhete osakonna koosseisuväline teenistuja Margus Palu võtnud vastu „Eesti kalanduse strateegia 2007-2013“ teemalise dokumentaalfilmi. Kokkuvõtteks: 30. märtsil 2007.a. sõlmitud leping täideti kolm kuud enne lepingus ettenähtud tähtaega (välja arvatud 500 dokumentaalfilmi koopiat DVD plaadil).“

Eesti Päevaleht tõepoolest ei loetlenud nimetatud üleandmise-vastuvõtmise akte. Samas kirjutasime, viidates minister Seederi sõnadele /järgneb täpne väljavõte artiklist/: Kuigi Aarega sõlmitud lepingutes paika pandud töö valmimise tähtajast on üle kahe aasta ilma lõpliku tulemuseta lihtsalt mööda lipatud, on minister Seedri väitel selleks olemas head põhjused. Filmi valmimise edasilükkumise tingis Seedri sõnul soov näidata Euroopa Kalandusfondi 2007.–2013. aasta programmi tegevust võimalikult mitmekesiselt. „Kui filmi puudutav esimene leping sõlmiti eelmise ministri ajal, siis teine leping oli kantud eesmärgist muuta film sisulisemaks ja laiendati esialgseid eesmärke, näiteks lisati materjali Eesti kalandus-ekspositsioonidelt välismessidel,” viitas Seeder, kes muu hulgas on filmi tarbeks ka ise intervjuu andnud.

Ministri sõnul on praegu tegemata filmi montaaž ja paljundamine, kuid valdav osa tööst on valmis. „Töö käib ja lepingupartneriga on pidev kontakt. Kui saame soovitud filmi, siis kahju ei teki,” kinnitas Seeder.

*Rahvaliidu esimees Juhan Aare kirjutab: „Täiesti vale on ka ajakirjaniku väide, et ministeerium kandis Eesti Kultuurfilmile dokfilmi esialgse versiooni kättesaamise järgselt üle kogu lepingus ettenähtud summa. Ministeerium kandis raha üle üksnes ülal mainitud tööde üleandmise-vastuvõtmise aktide vormistamisele järgnevalt. Sellekohased dokumendid on olemas nii ministeeriumil kui ka Eesti Kultuurfilmil. Lühidalt: ilma tööd vastu võtmata ei ole ministeerium oma arvelt välja maksta ainsatki krooni.“

Eesti Päevaleht kirjutas tõepoolest seda, et ministeerium kandis Aare firmale esialgse versiooni kättesaamise järel üle kogu lepingus ette nähtud summa ehk 414 120 krooni, täpsustamata, et raha tuli juba enne esialgse versiooni kättesaamist osadena. Küll kirjutas Eesti Päevaleht aga selgesõnaliselt: kuigi lepingus oli selge sõnaga kirjas, et esimene osa makstakse Aarele pärast stsenaariumi esitamist, teine osa pärast dokumentaalfilmi esialgse versiooni esitamist ja kolmas ehk suurim osa PÄRAST 30-minutilise dokumentaalfilmi valmimist ja 500 DVD tellijale üleandmist. Lõplikku filmi ning 500 DVD-d pole Aare põllumajandusministeeriumile aga üle andnud, kuigi lepingu kohaselt pidi ta seda tegema 20. juunil 2008. Seega on filmi valmimine hilinenud 2 aastat, kuid kogu raha on Aare juba kätte saanud!

Lisaks tunnistab ministeerium Eesti Päevalehes 2. septembril: Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder kinnitas eile Eesti Päevalehele, et ministeeriumi siseauditi osakond algatab toimunu suhtes teenistusliku järelevalve, millele võib järgneda distsiplinaarjuurdlus. „Kahjuks on ministeeriumi möödalask tõepoolest see, et kogu raha on täies mahus välja makstud. Me peame selgitama, kes eksinud on,“ tõdes Seeder. Ta lisas, et lepingu ühepoolne lõpetamine poleks olnud lahendus, sest ministeerium on huvitatud filmi valmimisest.


* Juhan Aare annab oma süüdistustes ka mõista, justkui poleks 2. septembril ilmunud artiklis kajastatud ministeeriumi ja Aare vahelisi edasisi läbirääkimisi. On küll. Eesti Päevaleht kirjutas 2. septembril ka sellest, viidates minister Seederi sõnadele, et esialgne filmi versioon on ministeeriumil olemas. Tsitaat: „. Kui filmi puudutav esimene leping sõlmiti eelmise ministri ajal, siis teine leping oli kantud eesmärgist muuta filmi sisulisemaks ja laiendati esialgseid eesmärke, näiteks lisati materjali Eesti kalandusekspositsioonidest välismessidel,“ viitas Seeder, kes muuhulgas on filmi tarbeks ka ise intervjuu andnud. Ministri sõnul on hetkel täitmata filmi lõplik montaaž ning paljundamine, kuid valdav osa tööst on tehtud. „Töö käib ja lepingupartneriga on pidev kontakt. Kui saame soovitud filmi, siis kahju ei teki,“ kinnitas Seeder.

Lisaks tunnistas Seeder samas artiklis, et miks ja mis asjaoludel leping just siis sõlmiti (Ester Tuiksoo ametiaja viimastel päevadel) ning miks planeeriti filmi valmistamiseks nii lühike aeg, jääb arusaamatuks. „Kalandusfondi rahastamine sisuliselt ei käivitunudki enne kui 2008. aasta teisel poolel ja see oli ju teada. Esimene Aarega sõlmitud leping pidi aga lõppema juba 2008. aasta aprillis,“ viitas Seeder.