Pärnu

Nigula looduskaitseala loomade turvakodu kolm kahekuust karubeebit said kaaslasteks kaks sama vana karulast, kelle ema oli hüljanud. Nigula looduskaitseala loomade turvakodu perenaise Kaja Kübara lutitada on nüüd viis karulast, kes magavad tema köögis pappkastides. “Kevad on veel noor, küll tuuakse veel karusid,” ütles Kübar, kes kõik orvuks jäänud karupojad vastu võtab ja karudeks kasvatab.

Valgas jahimehe lasust orvuks jäänud karudele toodi seltsiks kaks karupoega, kelle jahimehed leidsid Jõgevamaalt pärast seda, kui ema oli nad teadmata põhjusel maha jätnud. Ka nemad on veel lutilapsed ega suuda iseseisvalt toime tulla. Suuremale karupoisile panid leidjad nimeks Pändik ja väiksemale vennale Mister.

Kübara sõnul on kauem emaga koos kasvanud karupojad kasvult väiksemad ja iseseisvamad samavanade kodus kasvanud karudega võrreldes. “Nad on nagu rohkem sugulased ja hoiavad kokku,” ütles ta. Äsja metsast toodud karupojad on harjunud iseenda ja oma venna eest seisma, sest erinevalt jaanuari lõpust turvakodus kasvanud karupoegadest on neil olnud pidev toidumure.

Pändik ja Mister nõuavad oma kasuemalt tihemini süüa, sest ema on neid nii harjutanud. “Ega ma nüüd täna öösel palju magada pole saanud,” tunnistas Kübar, kes kolm-neli korda öösel karusid toidab.

Lähiajal kavatsetakse kõik viis karu viia eraldi hoonesse, et nad inimesest rohkem võõrduksid. Kübar arvab, et samal ajal võib ka mõlema pesakonna karud kokku lasta.

Suur kergendus karude hooldajale on see, et loomad saavad nüüd väljaheidete tegemisega iseseisvalt hakkama. Loodus on nii paika pandud, et karuema aitab pojal kakada teda keelega lakkudes. Karu enda hoole alla võtnud inimene peab sellega arvestama ja neid pehme paberiga masseerima, et loomad vaevast lahti saaksid.