Keskerakonna hääletustelgid on karva turri ajanud nii vabariigi valimiskomisjoni esimehel Heiki Sibulal kui ka paljudel poliitikutel. „Absoluutselt! See oht on olemas,” kinnitas Sibul küsimuse peale, kas pole ohtu, et keskerakondlased mõjutavad ja õpetavad telgis inimesi hääletama just enda kasuks, kuigi inimene soovib ehk anda hääle hoopis kellegi teise poolt. „Oht valimisvabadusele on selgelt olemas ja lubamatu on nii igasugune kontroll valija hääletamise üle kui ka valija mõjutamine vahetult hääletamise ajal,” oli Sibul kategooriline.

Sibula sõnul on praktiliselt võimatu ette teada, kas asi läheb valimisseaduse rikkumiseks. „Aga seda olen ka varem öelnud, et selline tegevus on hea valimistava vastane ning oht valimisvabaduse rikkumiseks on seal ääretult suur,” tõdes Sibul. Seetõttu andis Sibul Keskerakonnale soovituse telgis, kus tehakse valimiskampaaniat, e-hääletamist mitte läbi viia.

Keskerakonna peasekretär Priit Toobal väitis, et nemad pakkuvat inimestele vaid hääletamisvõimalust ja põhikampaania käivat ikka väljaspool telki. „Telgis sees me valimiskampaaniat ei tee. Telk on ikka selle jaoks püstitatud, et oleks koht, kus arvuti taga oma hääl anda ning ühtlasi seda mitte vihma käes teha,” ütles Toobal.

Toobali sõnul on Keskerakonna noored saanud vastava väljaõppe ja inimesi juhendatakse ainult siis, kui nad küsivad, kuhu näiteks panna ID-kaart. Lisaks on telgis üleval ka spetsiaalne õpetav plakat, kuidas e-valida. „Aga see, kelle poolt hääletada ja mis number kirja panna, seda küll keegi ette ütlema ei hakka,” kinnitas Toobal.

Kolmapäeva õhtul käis Priit Toobal Keskerakonna ausaid kavatsusi ka vabariigi valimiskomisjonile selgitamas. Toobali sõnutsi pole aga telgi mõttes midagi uut: 2007. aasta riigikogu valimiste eel said sama asjaga hakkama nii Reformierakond kui ka Sotsiaaldemokraatlik Erakond.

Toobal unustas aga täpsustada, et sotsid ja Reformierakond ei korraldanud oma telkides e-hääletust, vaid tegemist oli lihtsalt erakonna logoga telkidega. Just need logod läksidki vastuollu välireklaami keeluga ja selle eest said mõlemad erakonnad toona ka tõrelda. Nii kinnitasidki nii sotside peasekretär Randel Länts kui ka Reformierakonna avalike suhete juht Silver Pukk eile, et nemad järgivad valimistel reegleid. „Valimine on ikka iga inimese vaba tahe,” viitas Länts.
Silver Pukk lisas, et erinevalt Keskerakonnast on Reformierakond kirjutanud alla valimiste hea tava kokkuleppele. „Aga ega Keskerakond sellest kinni pidada saakski, kui iga päev tuleb mõni uus valimistrikk,” lisas Pukk.

Tõepoolest, lisaks hääletamistelkidele on Keskerakonnal varuks veel üks kaval nipp, mille kõrval kahvatab IRL-i esimehe Mart Laari teisipäevane Tallinna inimestele tasuta kohvi pakkumine. Nimelt – kuna igal Eesti kodanikul on õigus nendest valimistest osa võtta, siis tuleb Keskerakond neile appi. Just nii on öeldud Keskerakonna häälekandja Kesknädal kodulehel.

Keskerakond lubab aidata inimesi transpordiga, et nad saaksid valimisjaoskonda tulla. Samuti lubatakse aidata valimiskasti koju tellida. Selleks puhuks tuleb vaid helistada saidil antud numbril. „Helistage kindlasti! Et Eestis saaksid teoks need muutused, mis on vajalikud kriisist väljumiseks ja tööpuuduse kiire kasvu peatamiseks, selleks on Keskerakonnale iga hääl väärtuslik,” seisab Keskerakonna üleskutses.

Sõidutada kavatsetakse elanikke valimisjaoskondadesse ja hiljem tagasi lähtepunkti. Transporditeenust soovinud valijate andmed edastatakse autojuhile, kes koostab 1. juuniks sõidugraafiku. Toobal tunnistas, et valijate transportimisele on nad tõepoolest mõelnud, kuid ka siin polevat midagi uut. „Möödunud valimiste aeg tegi seda Rahvaliit, nad on seda lausa kolmel-neljal korral teinud.”

Toobal lükkas ümber ka hoogsalt levima hakanud kuuldused, et Keskerakonna igalt piirkonnalt on nõutud, et valima toodaks vähemalt 20% valimisnimekirjades olevaid valijaid. Samuti lükkas Toobal ümber väite, et erakonda uute liikmete värbamiseks on seatud kvoodid, kui palju peab ühes või teises piirkonnas uusi liikmeid värbama. „Mingeid kvoote meil küll pole,” kinnitas Toobal.

Nii eel- kui ka põhihääletusel on avalik kord politsei tagada.