Legendid Sir Richard Bransonist, kes kasvatas koolilehest välja muusikapoe ja edasi täiesti korraliku lennu- ja rongifirma Virgin, kõlavad siinmail ebamaised. Eestis kasvasime omal ajal üles jutustustega, kuidas Jüri Mõis käis Hansapanga alguspäevil spordikotiga Soomes valuutat vahetamas. Keegi ei mõelnud Jürist kui imelapsest, pigem kui igast teisest korralikust Eesti mehest, kes võttis lihtsalt õigel ajal jalad kõhu alt välja.

Vaja lihtsat veebisaiti

Kui ma mainisin oma inglise kolleegidele, et on plaan hakata tegema „teistmoodi” rahvusvahelisi pangaülekandeid, kuulsin uskumatuid põhjusi, miks see plaan ei töötaks. Alates sellest, et ma ei leidvat investoreid ning see ei tasuvat ära, kuni selleni, et seda teenust tasuta pakkuda on arvatavasti illegaalne. Aga kuna teadsin vanemate Eesti kolleegide kaudu, et toreda panga ehitamise jaoks on vaja ainult pealehakkamist ja head spordikotti, siis jäin eriarvamusele.

Enamasti polegi vaja rohkemat kui lihtsat veebisaiti, et näha, kas inimestele on su toodet vaja. Meie puhul oli asi natuke keerulisem – kuna raha liigutamine on reguleeritud äritegevus, siis oli vajalik ka Briti finantsinspektsiooni luba.

See nõudis umbes 400-leheküljelise meelinüristava regulatsiooni selgeksõppimist. Lõpuks oli vaja investeerida ainult 450 eurot, et hakata Suurbritannias suurt kogust raha vastu võtma lubaduse vastu see teises riigis saajale välja maksta.

TransferWise’i veebisait on umbes nagu väike internetipank: kaugel raketiteadusest, aga mitte ka päris triviaalne. Ent oli ulmeline leida Eestist või Suurbritanniast kedagi, kes kohalikus mõistes kommiraha eest oleks nõus piisavalt hea internetipanga programmeerima.

Kasuta rahvusvahelist talenti

Õnneks ei olnud lahendus kaugemal kui Uuralite taga. Kui Eestis ei viitsinud keegi aidata panka ehitada, siis mu uus sõber Igor Omskist leidis, et see on parim projekt tema elus. Igori koodi kvaliteet oli peajagu parem kui see, mis ma nägin Briti pankades kirjutatavat, ning tema 12-eurone tunnihind jättis mind veel ilusti plussi. Noored internetiettevõtjad, kes ei kasuta oma projektides rahvusvahelist talenti, mis on nii lihtsasti kättesaadav saitidelt nagu PeoplePerHour.com ja eLance.com, teevad oma elu meelega liiga raskeks ja kalliks.

Varsti oligi meil vähim töötav toode (minimum viable product), kahjuks aga kole nagu öö. Seda aitas parandada hea Eesti disain veel 500 euro eest. Nüüd oli veel vaja rentida 30 euro eest kuus server, kus meie internetipanka jooksutada, ning olimegi valmis. Vihjeks: kuigi oleme oma serveriparki kõvasti laiendanud, on ka praegu TransferWise’i kulud infrastruktuurile 110 eurot kuus. Veidi higi, pisaraid ja 2000 eurot ning olimegi valmis rahvusvahelisi makseid tegema.

Kui tehnoloogiablogi TechCrunch esimest korda TransferWise’ist kirjutas, polnudki meil rohkem kui see paarituhande euroga ehitatud veebisait, mitte ühtegi äriplaani, presentatsiooni ega isegi mitte ühegi investori e-maili. 15 minutit pärast artikli ilmumist saatiski esimene inimene meile 2000 naela, et me sellest eurod teeks ja need Saksamaale edasi saadaks. Veel kümme minutit hiljem laekus 1000 eurot ja nii saimegi teada, et oleme õigetel jälgedel.

2000 euro eest ehitatud pangateenuse lansseerimine oli hulljulge, kuid kindlasti üks parimaid otsuseid meie ajaloos.