“See on puhttehniline küsimus, atribuutika on ju olemas,” viitas Eesti hasartmängude korraldajate liidu (EHKL) tegevdirektor Tõnis Rüütel uuele hasartmänguseadusele, mis tooks kaasa kõigi kasiinokülastajate kohustusliku registreerimise. Tulevikus tehakse kohapeal kõigist digitaalfotod ja dokumendist koopia, andmekogu hoidjaks saab maksu- ja tolliamet (MTA). Kes ennast ei registreeri, see kasiinosse mängima või seda niisama külastama ei pääse.

MTA juriidilise osakonna haldusmenetluse talituse peajurist Agris Peedu teatas, et kui hasartmängur tahab endale taotleda mängukeeldu, peab kasiino taotluse MTA-le viivitamatult esitama. “On mõistlik eeldada, et kui isik esitab taotluse vahetult mängukohas, siis rakendab korraldaja kohe asjakohaste meetmete süsteemi, mis ei võimalda taotluse esitanud isikul sealsesse õnnemängukohta siseneda,” sõnas Peedu. Lisaks on end nn enesevälistusnimekirja kandjail võimalik esitada avaldus otse MTA-le.

Eesti hasartmängusõltlaste ühingu esimehele Leonhard Puksale teadaolevalt töötab kontrollsüsteem tõhusalt ka Olympic Casinos. “Oleks mugav, kui avaldusi saaks esitada ka interneti teel digiallkirjaga kinnitades,” märkis ta.

Tallinnas Luha tänaval asuvas Videomati kasiinos tehtud katse näitas, et veel sündimata seadust üritatakse kohapeal juba praegu juurutada – kõigilt sisenejailt küsiti dokumenti, et kontrollida, ega külastajal pole kasiinokeeldu. Dokumendita külalisel paluti lahkuda, kuigi inimene mängusoovi ei avaldanud. Registreerimise kohta arvas teenindaja, et põhimõtteliselt on seda vaja, teisalt toob see kaasa pikad järjekorrad, inimesed muutuvad närviliseks ja osa otsustab lahkuda.

500 miljonit krooni aastas

Tõnis Rüütli sõnul pooldab EHKL uue hasartmänguseaduse jõustumist 1. jaanuaril 2009 ja pigem ollakse pika üleminekuaja vastu. Erinevalt praegu kehtivast korrast, mis võimaldab sõltlasel keeluavalduse enne tähtaja lõppu tagasi võtta, seda tulevikus enam teha ei saa.

Hasartmängumaksu laekub aastas ligi 500 miljonit. “Raha on, ka rehabilitatsiooni jaoks,” märkis Rüütel. Uue seaduse muutmise ettepanekute esitamise tähtaeg oli eile õhtul.