Hiljaaegu Nõmmel jalutades päädis õhtune ajaviide ebameeldiva leiuga. Nimelt oli keegi poetanud oma vanarauaks kulunud külmkapi Rahumäe surnuaia äärest jooksva jalakäijate raja kõrvale. Mõte külmikust lekkivatele freoonidele, mis niigi õhukeseks vanunud osoonikihti puurivad ja mida vanematest külmkappidest sageli leida võib, ajas meele mõruks. Nii valisingi keskkonnainspektsiooni lühinumbri (1313) ja kurtsin oma muret toru teisel pool kõnelevale noormehele.

“Kõige õigem oleks teatada leiust kohalikule omavalitsusele,” sain sealt teada. “Meie ei tegele nii või teisiti prügi äraveoga.” Pärin noormehelt Nõmme omavalitsuse numbri järele, kuid selle kohta teenindajal andmed puuduvad.

Koristajat raske leida

Suure otsimise ja helistamise järel saan kontakti inimesega, kes lubab prügi pargist minema toimetada. “Millal te seda teete?” pärin siis, kuid sellele küsimusele jääb teenindaja vastuse võlgu. Järgmisel päeval näen kirgi kütnud külmkappi aga endiselt tee ääres lebamas. 

Hoolimata sellest, et kõigest kolm kuud tagasi kogusid kümned tuhanded vabatahtlikud parkidesse ja metsaalustesse vedelema jäetud prügi kokku, hakkavad korrastatud paigad taas jäätmetesse mattuma. Sellist institutsiooni, kes kampaaniavälisel ajal ohtlike ja vähem ohtlike jäätmete üle järelevalvet peaks ning nende süstemaatilist äravedu korraldaks, õieti polegi.

Prügiprobleemid on Eestis juba mõnda aega ärevust tekitanud. Inimesed kurdavad, et konteinereid tühjendatakse liiga harva, erisugustele jäätmetele mõeldud kogumiskastid on mööda ilma laiali puistatud ning info selle kohta, kuidas ja kuhu midagi viia, jääb puudulikuks. Nõnda valivadki ignorantsemad kodanikud kergema vastupanu tee ja poetavad oma “raugastunud” külmkapid või teised esemed salamisi põõsa alla. Paraku sulgevad sellised “lahendused” probleemi nõiaringi.

Romudest vabastab kolimisfirma

•• Kasutu mööbli ja elektroonikaromude äraviimiseks on mõistlik pöörduda kolimisfirma poole.

•• Kolimisfirma AVA-Ekspress võib korraldada vanade asjade äraveo ja edasise käitlemise. Vana mööbli ning kasutatud elektroonika, pakendite ja rehvide veole on spetsialiseerunud Kolatakso, mille tunnuslauseks on “Hoiame Eestimaa puhtana”.

•• Kolatakso tegutseb koostöös teiste sarnaste ettevõtetega. Partnerlus on sõlmitud näiteks MTÜ-ga Rehviliit, mis korraldab kasutatud rehvide kogumist ja töötlemist, ja MTÜ-ga Eesti Elektroonikaromu, mis paigaldab vanadele patareidele ja mobiiliakudele mõeldud konteinereid üle terve Eesti.