Eile õhtul oli teateid ka seitsmest hukkunust. Valitsushoone konstruktsioon paistis küll terve olevat, aga purunenud olid peaaegu kõik aknad, mitmest aknast tuli suitsu ja lööklaine tagajärjel oli purunenud aknaid isegi kilomeetri kaugusel. Peamisi purustusi saanud hoones võis töötada kuni 700 inimest.

Kohalikud haiglad viidi katastroofivalmidusse, kuna politsei oletas, et hukkunuid võib olla palju. Arvatav terrorirünnak võis olla suunatud nafta- ja energiaministeeriumi vastu, kuid plahvatanud auto asus selle ministeeriumi ja peaministri kontori vahel. Peaminister Jens Stoltenberg küll polnud parajasti hoones ning pääses seega vigastamatult.

Sündmuspaiga ligidale pääsenud ajakirjanikud andsid teada veristest inimestest tänavail, klaasikilde oli kõikjal. Paljudele kohalolijatele tundus esialgu, et tegemist on maavärinaga.

Päästeteenistus soovitas inimestel Oslo kesklinnast eemale hoida, kuid intsident tekitas õhtusel tipptunnil linnas tõelise kaose. Politsei üritas samal ajal jõuga inimesi eemale tõrjuda, kinnitades, et tegemist on ohtliku piirkonnaga. Suurem osa kesklinnast evakueeriti. Politsei palus ka inimestel piirata mobiiltelefonide kasutamist, et võrgud päriselt kinni ei jookseks. Haiglad saatsid ka viis helikopterit Oslosse päästetöödele.

Paanika laagris

Kuid sellega Norra hädad ei lõppenud. Samal ajal tabas tragöödia ka Oslost põhja pool asuvat Utøya saart, kus 600 kuni 700 osalejaga noortelaagris toimus tulistamine. Norra politsei eileõhtuste andmete järgi hukkus laagris neli inimest, vigastatute arv polnud teada. Norra televisioonis kõnelenud pealtnägija sõnul aga sai surma koguni 30 inimest. Olukord laagris oli  kriitiline ja kaootiline. Helikopterilt filmitud telepildilt oli näha, kuidas kümned inimesed üritasid ujudes saarelt põgeneda. Norra meedia teatel vahistas politsei saarel ka ühe inimese.

Tegemist on rängima katastroofiga Norras pärast Teist maailmasõda. Parlamendisaadik Geir Bekkevold pidas tõenäoliseks, et tegemist on islamimaailmast lähtunud terrorirünnakuga Norra vastu. Norra politsei teatel võib tulistamine Utøya noortelaagris ja Oslo pommiplahvatus olla omavahel seotud.

Seost võib otsida Taani karikatuuritüliga, nagu ka sellega, et NATO liikmena on Norra sõjaliselt aktiivne nii Afganistanis kui ka Liibüa kohal. Afganistani sõjas on hukkunud kümme Norra sõdurit.

Terrorismist on Norra seni suhteliselt puutumatult pääsenud, mullu vahistati aga kolm võimalikult al-Qaidaga seotud isikut, kes võisid kavandada rünnakut Hiina esindusele Norras. 

Pealtnägija

Eestlane Oslos: inimesed on hirmul

Oslos IT-firmas maksespetsialistina töötav Eveliis rääkis, et peale kõva plahvatuse oli üle katuste selgelt näha ka linna kohal kõrguvat suitsusammast.

„Olime kontoris tööl sel ajal, kui plahvatus käis,” rääkis Eveliis. „Norralastest kolleegid, kes kesklinnas elavad, kiirustasid kohe koju, et vaadata, kas kodustega on kõik korras ning kas aknad on terved. Inimesed on hirmul.”

Liiklus oli raskendatud kogu kesklinnas, sest evakueeriti ka põhilised sõlmpunktid raudtee- ja bussijaam. „Metrooga ma täna kindlasti koju ei lähe, see võib ohtlik olla. Kindlasti bussiga,” oli muidu iga päev metrood kasutav eestlanna veendunud.

Lisaks on palutud inimestel mitte telefonivõrke üle koormata ning katsuda hoiduda üldse mobiiltelefoniga rääkimast. Võrgu ülekoormatust said tunda ka need, kes proovisid Norras asuvaid tuttavaid pärast õnnetust kätte saada – kõned siirdusid postkasti.

„Mulle helistas perekond, uuris, kas kõik on korras,” on Eveliisil hea meel, et tema lähedased ta kätte said.

„Ma uskusin, et ma elan maailma kõige turvalisemas riigis,” ei suuda juhtunut uskuda ka Oslost lõuna pool asuvas Stavangeri linnas elav Karin. „Olen Oslos käinud kolme viimase nädala jooksul kuus korda...”

Süüdlased

Rünnak oli seotud Afganistaniga

Eile pärastlõunal Norra pealinnas Oslos toimunud pommiplahvatuse eest võttis vastutuse terrorirühmitus Ansar al-Jihad al-Alami (Ülemaailmse Džihaadi Abistajad). Avalduses öeldakse, et rünnak oli vastuseks Norra vägede kohalolekule Afganistanis ja prohvet Muhamedi solvamisele, vahendas The New York Times. Mida täpselt prohveti solvamise all silmas peetakse, pole täpsustatud.

„Oleme hoiatanud uute rünnakute eest Stockholmi rünnakust saadik,” teatas rühmitus oma avalduses. Ilmselt viidatakse Stockholmi kesklinnas toimunud pommiplahvatusele 2010. aasta detsembris. „See, mida te näete, on alles algus ja rohkem on veel tulemas.”

Norras elav islamiradikaal mulla Krekar eitas aga igasuguseid sidemeid selle rünnakuga. Küll olevat Youtube’is poolakeelne videoklipp, mis justkui ennustanuks plahvatust Oslos 22. juulil.