Linna peatänavate Roosikrantsi tänava ja Pärnu maantee ääres asuva kolme krundi omanikud on leppinud kokku kasutada olemasolevaid vundamente nüüdisaegsete ärihoonete püstitamiseks ning ehitada täis ka hoonete taga ja vahel asuvad tühemikud. Kokku soovitakse täita see kuni kuue maapealse ja kahe maa-aluse korrusega.

Kõnealused krundid kuuluvad hotelliäris tegutsevale Toomas Sildmäele, transiidiärimees Anatoli Kanajevile ja metall­ehistöömeister Roman Tavasti pärijatele.

Finest Group AS-i juhataja Sildmäe lükkab hotelliketi laiendamise võimaluse kiiresti ümber.

„Praegusel ajal hotelliäri Tallinnas ajada ei ole mõistlik,” lausub ta. Kesklinnale kohaselt täidetakse hooned tema sõnul eelkõige äri- ja kaubandusruumidega. „Kui läheb projekteerimiseks, siis selgub ka pindade täpsem jaotus.” Sildmäe hinnangul saab ehitusega algust teha siiski alles aastate pärast. Piltlikult öeldes on see maa arendajate jaoks pikitud ajalooliste miinidega.

MT Varahalduse juhi Mati Tavasti kinnitusel jääb Pärnu mnt 20 krundil asuv hoone muinsuskaitselise objektina ehitustegevusest täiesti puutumata. Küll ehitatakse lisapinnad Roosikrantsi 7a krundile. Tavasti sõnul jäävad korrused liigendatuks, et säilitada avatus päikesevalgusele.

Fassaad tuleb säilitada

Palju lihtsam ei ole seis ka Kanajevile kuuluva Pärnu mnt 22 asuva hoonega, mis varjab enese all kurikuulsat Kawe keldrit. Plaani kohaselt saab sellest tulevikus osake kavandatavast maa-alusest parklast. Seejuures tuleb säilitada nii osa ajaloolisest keldrist kui ka kogu maja fassaad.

Täielikult lammutamisele kuuluvad tõenäoliselt Pärnu mnt 24 kinnistul asuvad hooned.

Praegu tegutseb Tavastitele kuuluva maja soklikorrusel St. Patricku kõrts. Kanajevi juhitud ettevõttele kuuluv maja on rentnike poolest sootuks kirju, pakkudes peavarju näiteks Peetri Pizzale, reisibüroole ja humanitaarkaupade ärile.

Arhitektuuriliselt keeruka planeeringu lahendus eeldab muu hulgas, et riik võõrandaks endale kuuluvad Pärnu mnt 22a ja Roosikrantsi tn 11a kinnistud. 

Ahvatlevad krundid

••    Pealtnäha on linna ühe keskse tänava ääres asuvad krundid ammugi täis ehitatud ja seal asuvad hooned muutunud linnapildi loomulikuks osaks. Tajudes piirkonna perspektiivi, mõõtsid kruntide omanikfirmade juhid Toomas Sildmäe, Anatoli Kanajev ja Mati Tavast majade vahel asuvad hoovisopid üle ja otsustasid pigistada kitsast ruumist välja korraliku ärikeskuse.

••    Praegu asub Pärnu mnt 20 kinnistul arhitekt K. Burmani projekteeritud kullassepa ja väärismetallimeistri Roman Tavasti poolt 1938. aastal rajatud kuuekorruseline hoone, mis on tunnistatud arhitektuurimälestiseks.

••    Mälestiseks on tunnistatud ka 1924. aastal valminud arhitekt A. Pärna projekteeritud Pärnu mnt 22 asuva kolmekorruselise büroohoone kelder (nn Kawe kelder) ja fassaad. 1936. aastal projekteeris arhitekt E. Lohk krundile linnaehituslikele nõuetele vastava uue hoone, mis jäi teadmata põhjustel ehitamata.

••    Hoone ehitati põhjalikult ringi 1990. aastatel, mille tulemusel säilis valdavalt ainult maja väliskest. Hoone on olnud kasutusel laohoonena ja hiljem politsei arestimajana.