Keila abivallavanem Kadri Kreisman ütles, et Tallinna linnavalitsus pole Keila vallale ühtse piletisüsteemiga ühinemise ettepanekut saatnudki. “See ettepanek saadeti poolteist nädalat tagasi üksikutele valdadele, lisaks sai kirja Harjumaa Omavalitsuste Liit, kuhu meie ei kuulu,” ütles Kreisman.

Teisipäeval Tallinnale saadetud Harjumaa omavalitsusjuhtide ühispöördumise teksti sai siiski ka Keila vald allkirjastamiseks. Reede õhtul hilja saabunud tekstile ootas Harjumaa Omavalitsuste Liit allkirja hiljemalt esmaspäeva pärastlõunaks. “Vallavolikogu esimees ei saa ju seda otsust ainuisikuliselt vastu võtta, ta peab ikka volikoguga läbi arutama. See ei olnud ühe päeva jooksul ka kõige parema tahtmise juures võimalik,” märkis Kreisman.

Teiseks ei tahtnud Kreismani sõnul Keila vallavolikogu võtta selles küsimuses seisukohta enne, kui õiguskantsler Allar Jõks on andnud õigusliku hinnangu, kas uue korra kehtestamine on kooskõlas kõigi seadustega.

Keila abivallavanema hinnangul ei öelnud ka ülejäänud 22 omavalitsust ühispöördumises, et soovivad piletisüsteemiga ühineda, vaid toetasid lihtsalt Tallinna algatust ühis-transpordi korrastamiseks ja ID-kaardi süsteemil põhineva korra sisseviimist. “Päris kindlat piletisüsteemiga ühinemise soovi on avaldanud vaid Maardu ja Saue vald,” teadis Kreisman.

Paldiski juhid olid komandeeringus

Paldiski linnapea Kaupo Kallas ütles, et Paldiski liitus ühispöördumisega hilinenult, volikogu esimehe Jaan Möldri allkirjaga kiri saadeti päev hiljem Tallinna linnavalitsusele ja linnavolikogule. “Me ei jõudnud õigel ajal sellele pöördumisele alla kirjutada, sest olime volikogu esimehega Soomes komandeeringus,” põhjendas Kallas.

Samas ütles Kallas, et linnavalitsus pole “hurraaga” kaasa läinud, sest ei kujuta ette, kui suureks võib minna summa, mida Tallinn piletisüsteemiga liitumise kompensatsiooniks nõuab. Tallinna ettepaneku järgi hakkaksid Harjumaa omavalitsused maksma sooduspiletite kompensatsiooni tagantjärele vastavalt kuupileteid kasutavate elanike arvule. “Umbes 10 000 krooni kuus ehk ei lööks meil jalgu alt, aga kui see läheb sadadesse tuhandetesse kroonidesse, siis sellist raha küll pole,” ütles Kallas. Praegu pole Paldiski linnaeelarves selleks otstarbeks raha üldse ette nähtud. “Eks meil tuleb see raha siis hiljem leida, kuskilt mujalt kulusid kokku hoides,” arvas Kallas.

Paldiski linnapea kordas, et Harjumaa omavalitsusjuhid soovivad riigi sekkumist selle probleemi lahendamisse.

Omavalitsused soovitasid ühispöördumises lükata sõidupiletite erinevate hindade rakendamine tallinlasele ja mittetallinlasele edasi 1. septembrini. Kirjas viidati, et on raske võtta uusi rahalisi kohustusi nüüd, mil enamikul omavalitsustel on aastaeelarve vastu võetud.