Tinglikult võib seda nimetada Keila kartelliks, sest just väikelinnast Tallinna külje all pärinevad püramiidi tipus asunud kolm meest Urmas Laulik (44), Andrus Kalev (44) ja Urmas Nahkor (41), kes üllatuslikult on varem politsei huviorbiiti sattunud vaid pisiasjadega ning viibivad seoses narkosüüdistusega eelvangistuses alates läinud sügisest, kirjutab ekspress.ee.

Süüdimõistmise korral seisavad nad silmitsi maksimumkaristuse ehk 12-13aastase vangistuse ja varanduse konfiskeerimisega ning koos ülejäänud 22 kohtu alla mineva inimesega, keda süüdistatakse 270 kilo hašiši, 106 kilo amfetamiini ja 400 grammi kokaiini salaveos, mille koguväärtus Soome prokuratuuri hinnangul on 94 miljonit krooni, ootab kogu kampa ees prokurör Erkki Huhtala nõudmise kohaselt kokku 152 vangla-aastat.

See on suurim narkojuurdlus Soome ajaloos, kusjuures eriline on, et kohtu alla ei läinud lihtsad "transamehed", vaid Marokost Soomeni ulatunud uimastiahela loojad ning nende loodud narkosündikaadi haare, tõhusus, aga ka toorus on Eesti oludes tavatu.

"Aju ja võimu pool oli Eestis. Intelligentsi, jõu või teadmistega löödi Soome pool üle. Soomlased tundsid isegi kohati hirmu Eesti poole ees," kirjeldab kartelli võimujooni Keskkriminaalpolitsei (KKP) juhtivinspektor Tauri Pärn, kes oli siinse juurdluse üks vedajaid.

Ka operatsioon grupeeringu vastu läheb ajalukku, sest sisuliselt esimest korda loodi kuritegeliku kartelli lõhkumiseks Soome-Eesti politsei ühendtöörühm, mis tuvastas peaaegu kaks aastat kestnud salajälgimise tulemusena ligi 50 kahtlusalust, kellest 28 on tänaseks juba karistatud.

"Tegelikult uurimist alustati teiste faktide suhtes. Tippmehed Laulik, Kalev ja Nahkor koorusid hiljem välja," kirjeldab Pärn, kelle sõnul tegeles juurdlusega mitukümmend ametnikku.